fejlesztés

2018.01.24. 11:30

Új szülészet épül a kórház területén

A hírt keddi sajtótájékoztatóján jelentette be dr. Németh Csaba, a kórház főigazgatója és Horváth István megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő.

Hanol Erzsébet, fotó: Mártonfai Dénes

Beszámoltunk, arról, hogy új épületbe költözik a Tolna Megyei Balassa János Kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya. A gyermekosztály épülete mellett, a helikopterleszálló helyén húzzák fel a Tolna Megyei Balassa János Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának új épületét. Dr. Németh Csaba főigazgató elmondta, régóta fennálló problémát szeretnének orvosolni ezzel, hiszen a jelenlegi épület már nem felel meg a kor követelményeinek.

Az új épületet ötvenágyasra tervezik, komfortos, saját fürdővel ellátott kétágyas kórtermekkel, korszerű műtőtraktussal, otthonos, ugyanakkor kórházi biztonságot nyújtó szülőszobákkal. Mindemellett betegápolási eszközök és orvostechnikai gépek beszerzése is szerepel az elképzelések között. Az új tömb összeköttetésben lesz a gyermekosztállyal, amely az újszülöttek további biztonságát szolgálja.

Dr. Németh Csaba arra is kitért, hogy a szülészet a családok életében egy fontos állomás helyszíne, ugyanakkor munkahely is, ahol jelenleg tizenhat orvos és hatvanhárom szakdolgozó látja el a feladatait, illetve az egyéb területeken dolgozókkal együtt közel száz embert foglalkoztatnak az osztályon. Fontos, hogy a fejlesztéssel számukra is jobb körülményeket tudnak teremteni.

A tervezési munka elkezdődött, és 2018. június 30-ig fejeződik be. Az előkészítésre 56 millió forintot nyert a kórház az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pályázatán. Az új épület átadását 2020–2021-re tervezik. A beruházás összköltségvetése hárommilliárd forint.

– Ha lesz megfelelő európai uniós forrás, akkor annak bevonásával, ha nem, akkor nemzeti forrásból biztosítjuk a szükséges összeget – mondta Horváth István megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő. Az, hogy mi lesz a megüresedő régi épület sorsa, még nem dőlt el. Az államtitkár javasolta, hogy akár egynapos sebészetnek is helyet adhatna.

A helikopterleszállót a „H” épület tetején alakítják ki, amelyben többek között a műtők, a sürgősségi ellátás és a diagnosztika működik.

Ez könnyítést jelent, hiszen így nem kell mentőautóval szállítani a mielőbbi ellátásra szoruló betegeket a kórház területén belül, és rövidebb idő alatt a megfelelő ellátásban részesülhetnek.

A Dombóvári Szent Lukács Kórházban is fejlesztések valósulnak meg, ezekről ma dr. Kerekes László főigazgató és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tesz bejelentést.

Több mint ötven éve adták át

A Tolna Megyei Balassa János Kórház szülészet-nőgyógyászati épületét 1965 áprilisában adták át, miután az elődje 1962-ben leégett.

A köztes években az édesanyák barakk körülmények hozták világra gyermekeiket – mondta dr. Németh Csaba, hozzátéve, hogy a küszöbön álló fejlesztés legalább akkora változást jelent, mint 53 éve a jelenlegi épület átadása.

Az akkori leírások azonban sokban megegyeznek a mostani körülményekkel.

Az osztályon évente 13-15 ezer járóbeteg fordul meg, 2600–2800 fekvőbeteget vesznek fel, és 1200-1300 gyermek születik. A kórház területi ellátási kötelezettsége a szülészeti szakmában 170 ezer ember, a nőgyógyászatiban pedig 200 ezer – részletezte a főigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!