ismeretterjesztés

2017.10.21. 13:00

A honismeret alapja az otthonismeret

Kaczián János jóvoltából Szekszárdon, a Herman Ottó utcai tömbházuk lépcsőházában a lakók megtekinthetik az utca névadójának arcképét és megismerhetnek néhány fontos eseményt az életrajzából.

Wessely Gábor

Herman Ottó

Érdekes és követésre méltó kezdeményezés. Kaczián János, Herman Ottó utcai lakos, kifüggesztette tömbházának lépcsőházába Herman Ottó arcképét és néhány fontos eseményt az életrajzából. Például, hogy ő hozta létre a madártani intézetet, és, hogy kétszer is meglátogatta Kossuthot az emigrációban.

– Nem akartam hosszan írni, teljes életutat bemutatni – mondja –, mert annak nem itt van a helye. Ez csak egy ap

Herman Ottó

ró ötlet, amit remélhetőleg más utcákban is követnek. Szerintem fontos, hogy tudjuk, ki is a névadó. A honismeret alapja az otthonismeret. – Nyugalmazott levéltáros Kaczián János, aki húsz évig volt a megyei honismereti egyesület elnöke. Az ilyen dolgokhoz való affinitása ebből ered. Úgy véli, egy érdeklődő fiatal először a lakóhelyén néz szét, aztán a megyei értékekre lesz kíváncsi, s ezen az úton járva válhat az ország jelenének és múltjának ismerőjévé. Az ismeretek bővítését szolgáló helytörténeti publikációkat ő is letett az asztalra. Most a jeles Tolna megyei elődök rövid életútját bemutató kötetén dolgozik. W. G.

A kiemelkedő természettudós, néprajzkutató, régész és politikus életéről itt olvashat többet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!