katasztrófavédelem

2017.11.18. 14:00

A lakók biztonságát szolgálják a szabályok

A társasházakban a közlekedőkön, a lépcsőházakban éghető, robbanásveszélyes és tűzveszélyes anyagok, valamint a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak elhelyezése tilos.

Hanol Erzsébet

Budapest, 2017. szeptember 23. A katasztrófavédelem nyolcadik alkalommal megrendezett országos lépcsõfutó bajnokságán versenyez egy tûzoltó a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületének lépcsõházában 2017. szeptember 23-án. A rajthoz álló tûzoltóknak teljes felszerelésben kellett teljesíteni a huszonkét emeletes versenytávot. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A társasházak fontosabb tűzvédelmi előírásai is helyet kaptak abban a tájékoztatóanyag-sorozatban, amelyet a halálesettel és személyi sérüléssel járó tűzesetek megelőzése érdekében állított össze a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Boros Brigitta szóvivő kiemelte, hogy a tűzvédelmi szabályok a lakók biztonságát növelik, illetve tűz esetén az életmentést és a tűzoltás gyors végrehajtását segítik, emiatt nagyon fontos a jogszabályi rendelkezések ismerte és betartása.

Alapszabályként elmondta, hogy a közlekedőkön, a lépcsőházakban éghető, robbanásveszélyes és tűzveszélyes anyagok, valamint a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak elhelyezése tilos. A villamos berendezés kapcsolóját, a közmű nyitó- és zárószerkezetét, a tűzoltó készüléket, a fali tűzcsapot, a száraz felszálló vezeték csatlakozási pontját, a hő- és füstelvezető kezelőszerkezetét, nyílásait eltorlaszolni még átmenetileg sem szabad.

A tűzoltási felvonulási területen – ennek helyét sok esetben tábla, vagy felfestés jelzi – tilos a gépjárművekkel parkolni. Tűz esetén fontos, hogy a társasházban kiépített liftet, felvonót nem szabad használni.

A rácsos ajtó elhelyezésénél arra kell figyelni, hogy a rács nyitásiránya és mérete alapján nyitott állapotban ne akadályozza a menekülést. Azok a személyek, akik a ráccsal elzárt közlekedőt egy esetleges menekülés során igénybe vehetik, rendelkezzenek a rácsos ajtót nyitó kulccsal. Boros Brigitta arra is kitért, hogy ugyan a rácsos ajtó elhelyezése tűzvédelmi előírásokkal nem ellentétes, azonban a kialakítás a menekülést, valamint a tűzoltói beavatkozás hatékonyságát korlátozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!