tánc

2017.07.28. 08:13

Arany minősítést szerzett a németkéri tánccsoport

Balatonberényben, a tizenhetedik Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztiválon lépett fel a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport.

Vida Tünde

A zsűri véleménye szerint fegyelemezett, elegáns, professzionális előadást láttak a németkériektől

Az együttes ifjúsági csoportja arany minősítést kapott Balatonberényben, ahol tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztivált. számolt be róla Hermann Emil, a tánccsoport vezetője, aki elmondta, a fesztivál keretében hirdetett nemzetiségi néptáncversenyt a Balatonberényi Művelődési Központ.

Fontos mérföldkőnek nevezte, hogy a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport Ifjúsági Korcsoportja is nevezett, hiszen a 2011. évi megalakulásuk óta ez a legelső jelentősebb megmérettetése a csapatnak. – Mindig is volt a táncegyesületnek gyermekcsoportja, de a jelenlegi csapat különösen említésre méltó, hiszen a kezdetek óta 20 fő fölötti létszámmal dolgozunk – fejtegette. A csoportban jelenleg huszonketten táncolnak, kizárólag németkériek. A fiúk-lányok nagyjából fele-fele arányban vannak, amivel kevés együttes büszkélkedhet. A gyermektánccsoport mára ifjúsági együttessé nőtte ki magát, a táncosok nagyjából fele már a gimnáziumi tanulmányait kezdte meg.

Heti rendszerességgel tartják táncpróbáikat, amiket az ifjak meglehetősen komolyan vesznek. A csoport idén már egyszer bemutatkozott egy rangosabb rendezvényen, mégpedig a Tolna Megyei Német Gyermek Táncfesztiválon, Bonyhádon, ahol minősítéssel ugyan nem díjazták a fellépő csoportokat, de a megbízott zsűri elismerően nyilatkozott a németkéri táncosok produkciójáról, vázolta Hermann Emil. Mint elmondta, Balatonberényben tízperces koreográfiával álltak közönség elé, amely a „Mit Tanz und Lustigkeit”, Tánccal és jókedvvel címet viseli.

Az ország több pontjáról összehívott szakembergárda elmondása szerint egyöntetű, kimagaslóan fegyelmezett, elegáns és professzionális előadást láttak a németkériektől. A zsűri elnöke, Takács László János úgy fogalmazott, hogy az életkorukat meghazudtolóan adták elő a gyerekek a táncot, jókedvük határtalannak tűnt, sugároztak az örömtől, ami a tizenéves korosztályra alapesetben egyáltalán nem jellemző. Barjákné Martin Judit fesztiváligazgató és zsűritag szerint a németkériek ezúttal is hozták a színvonalat a népviselet hordása tekintetében is.A zsűri tagjai egyöntetűen magas minősítést szavaztak meg a németkérieknek, ebből adódóan arany minősítéssel jutalmazták a bemutatott számot.

– A mostani siker mellett nagy öröm és büszkeség számomra, hogy a gyerekek szeretnek ebbe a tánccsoportba járni, és szeretnek ennek a remek közösségnek a tagjai lenni. Így talán nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy hosszú távra biztosítva van az utánpótlás-nevelés – összegezte az együttes vezetője.

Borítókép: A zsűri véleménye szerint fegyelemezett, elegáns, professzionális előadást láttak a németkériektől

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!