testületi ülés

2017.10.24. 07:00

Esküt tett az új paksi alpolgármester

Új alpolgármestert választott soraiból a paksi képviselő-testület. Kovács Sándor a városfejlesztés, marketing, kommunikáció területén tevékenykedik majd.

Vida Tünde

Módosította szervezeti és működési szabályzatát a képviselő-testület, majd ennek szellemében új alpolgármestert választott. Így Bana János és Barnabás István mellett immár Kovács Sándor is ebben a minőségben veszi ki részét az önkormányzati munkából. Kovács Sándor az ülésen esküt tett, illetve lemondott a szakbizottságokban betöltött tagságáról, elnöki tisztségéről. Mint mondta, bizottságok összevonására lesz majd szükség a hatékonyabb munka érdekében. Alpolgármesterként városfejlesztéssel, turizmussal, városmarketinggel és kommunikációval foglalkozik majd. – Az alatt a tizenöt év alatt, amióta részt veszek az önkormányzati munkában, annak elég széles spektrumát ismertem meg, remélem, tudok segíteni az említett területeken kívüli munkában is – mondta. Kitért arra is, hogy nemcsak a Paks II. projekttel összefüggő feladatokra szeretne koncentrálni, hanem a városlakók kényelmét, életminőségét javító intézkedésekre is. Miután több prosperáló vállalkozást vezet, szeretné a gazdasági szférában szerzett tapasztalatait átültetni az önkormányzati munkába.

– Azt szeretném, ha a racionalitás, a gyorsaság, a kreativitás megjelenne az önkormányzati munkában, és erősítenénk az együttműködést. Szeretnék sikeres alpolgármester lenni, szeretném, ha a város is sikeres lenne. S ha az lesz, az összes városlakó is így fog érezni – összegezte.

Az idei költségvetés újabb, immár ötödik módosításáról is határoztak a képviselők. A főösszeg elsősorban a beérkezett építményadónak köszönhetően 1,2 milliárd forinttal nőtt. Az összeg számos már korábban elhatározott beruházás tervezését, megvalósítását teszi lehetővé. Példaként említette Szabó Péter polgármester a piactér lefedését, a Gyógyászati Központ és az Életfa Idősek Otthona bővítését, a Rókus utcai partfal megerősítését, egy új uszoda építésének előkészítését. Külön kiemelte Szabó Péter, hogy a céltartalékban igen jelentős összeget, több mint hatszáz millió forintot különítettek el.

A város jövő évi költségvetési koncepciója is a testület elé került, a törvény erre már nem kötelezi a testületet. Szabó Péter – mint hangsúlyozta – mégis fontosnak tartja, mert ezzel önmaguk számára jelölik ki az irányvonalat. A koncepció szerint törekedni fognak a bevételnövelésre, elsősorban pályázati úton. A kiadások közül kiemelte a polgármester azt, hogy a kormány által biztosítotton felül mintegy 12 százalékos emelést biztosít jövőre az önkormányzat a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak.

A Protheus Holding Zrt.-vel kapcsolatban több módosításról is döntött a városvezetés. Mivel a korábbi struktúra ellen kifogást emelt a kormányhivatal, ezen is változtattak, illetve felmentették a próbaidejét töltő vezérigazgatót, s a budapesti Kiss Péter személyében új vezetőt jelöltek ki. Az igazgatóságot megszüntették, a stratégiai döntéseket a képviselő-testület fogja meghozni, amiben segítségére lesz egy döntés előkészítést segítő négyfős grémium, amelynek a testületből Bana János és Kovács Sándor lesz a tagja.

Meg kellene vizsgálni újra az iskolai körzethatárokat

A testület – helyt adva a Pécsi Egyházmegye kérésének – két, a Balogh Antal Katolikus Iskola mellett lévő kisebb telek független értékbecslést követő eladására adott felhatalmazást, hogy megépülhessen az iskola tornacsarnoka. Az általános iskolai körzethatárok kapcsán úgy határozott a testület, hogy javasolja a Tolna Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalának, vizsgálja meg a körzeteket, mert a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában kiemelkedően magas a többi iskolához képest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!