Hungarikum Bizottság

2017.12.12. 10:20

Bekerült a Magyar Értéktárba a gemenci gímszarvas

A csíksomlyói pünkösdi búcsúval, a magyar népmesék rajzfilmsorozattal, a vert csipkével és a gemenci gímszarvassal bővült a Magyar Értéktár a Hungarikum Bizottság döntése nyomán.

MW, fotó: Makovics Kornél

A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikumok gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a keddi budapesti sajtótájékoztatón. A tárcavezető ismertette, hogy a Magyar Értéktár a csíksomlyói pünkösdi búcsúval, a magyar népmesék rajzfilmsorozattal, a vert csipkével és a gemenci gímszarvassal bővült a testület döntése értelmében.

Az indoklás szerint a gulyásleves világszerte ismert magyar ételként jelentős hatást gyakorol a vendéglátásra és a turizmusra, a pálos rend csaknem nyolc évszázada meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzet történelmében és kultúrájában, a 240 éves hollóházi porcelán pedig sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti az elismerést.

A keresztény vallásokon átívelő csíksomlyói búcsú a magyarság kiemelkedő közösségi eseményeként a nemzet összetartozását fejezi ki, a magyar népmesék sorozat népi kulturális hagyományokat közvetít, a csipkeverés generációk munkájának köszönhetően máig meghatározó jelentőségű érték, míg a gemenci gímszarvas a vadászati turizmushoz kapcsolódó idegenforgalmi látványosságként került be a Magyar Értéktárba – mondta a miniszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a hungarikumtörvény alapján a hungarikumok és más nemzeti értékek kiemelt állami figyelemre – szükség esetén akár szakmai vagy jogi segítségre is – számíthatnak, valamint pénzügyi támogatásban részesülhetnek a hungarikum alap keretéből. A keddi bővítéssel hetvenre nőtt a hungarikumok száma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!