oktatás

2018.01.19. 11:30

Egyértelműbbek és gyorsabbak lettek a döntések

Évértékelő sajtóbeszélgetésre hívta a Szekszárdi Tankerületi Központ a média munkatársait. Gerzsei Péter igazgató elmondta, egy éve múlt annak, hogy a tankerület önállóan gazdálkodó szervezetté, fenntartóvá vált, átvette hét települési önkormányzattól a köznevelési intézmények működtetői feladatait.

Mauthner Ilona, archív fotó

Tolna megyében két tankerületi központ van, az egyik a Tamási és Bonyhádi összeolvadásából alakult ki, a másik a Paksi, a Szekszárdi és a Tolnai Tankerületek összeolvadásával jött létre. Ez utóbbi, a Szekszárdi Tankerületi Központ szerepköréről, fejlesztéseiről, gyakorlati eredményekről tartottak tegnap sajtóbeszélgetést a szekszárdi tankerület Arany János utcai irodájában. A beszélgetésen részt vett Gerzsei Péter igazgató mellett Boda Zoltán, a bogyiszlói általános iskola intézményvezetője, Bognárné Balogh Andrea, a Dunaföldvári-Bölcskei Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Heilmann Józsefné, a Garay János Gimnázium igazgatója, valamint Kovácsné Pál Krisztina, a Paksi Bezerédj Általános Iskola igazgatója.

Gerzsei Péter elmondta, a Szekszárdi Tankerületi Központ önálló költségvetési szervként látja el az illetékességébe tartozó köznevelési intézményeket (az iskolákon kívül ide tartozik még a pedagógiai szakszolgálat, illetve a gyógypedagógiai módszertani intézmény is). Így a központhoz jelenleg 27 intézmény, 24 tagintézmény és 14 telephely tartozik. A tanulók száma a tankerületben jelenleg 9020 fő, ebből 15-en gyógypedagógiai óvodába, 7118-an általános iskolába, 1730-an gimnáziumba, 91-en szakiskolába, 66-an fejlesztő nevelő oktatásra, 1428-an alapfokú művészetoktatásra járnak. A diákokat 1294 pedagógus oktatja, 156 a pedagógiai munkát segítő és 136 fő a technikai dolgozó.

A tankerületben tizenhét helyen zajlik német nemzetiségi nyelvoktatás, három helyen magyar nyelvű roma/cigány nemzetiségi nevelés-oktatás is folyik. Két középfokú intézményben van emelt szintű oktatás több tantárgyból, egy intézmény indít nyelvi előkészítő osztályokat és szintén egy intézmény lát el sportiskolai feladatokat is. – A tankerület, valamint az intézmények közötti szakmai kapcsolatot kiemelkedőnek mondhatjuk, ennek megtartására a jövőben is törekedni fogunk – mondta Gerzsei Péter. Ezt a jelenlévő intézmények vezetői is megerősítették.

Kovácsné Pál Krisztina elmondta, az elmúlt egy évben szakmai kérdésekben mindig kikérték a véleményüket, és bizonyos önállóságot minden területen élveznek. Heilmann Józsefné azt hangsúlyozta, egyértelműbbek és gyorsabbak a döntések, és jobban átláthatók a hatáskörök is. Személyre és iskolára szabottan is megvan, hogy ki minek a felelőse. Sokat segítenek abban, ha az adott intézmény pályázni szeretne. Ennek is köszönhető, hogy a Garay Gimnáziumban például egy év alatt 11 milliós fejlesztést sikerült megoldani.

Bognárné Balogh Andrea azt mondta, tavaly közel 500 millióból gazdálkodhatott a dunaföldvári-bölcskei intézmény, így jutott eszközvásárlásokra is. Boda Zoltán is azt hangsúlyozta, hogy van saját költségvetésük, így tervezhetnek, fejleszthetnek.

Gerzsei Péter tankerületi igazgató elmondta, 2018-ra 8 milliárd 504 millió forint a költségvetési előirányzat. Folyamatosan figyelmet fordítanak a szakmai feladatok és a költségvetési keretek összhangjára, az üzemeltetési feladatok területén pedig a biztonságos működés feltételeinek a megteremtésére, a szükséges eszközök, szakmai anyagok beszerzését biztosítják a beérkezett igények alapján.

Az egész megye területét ellátják

A tankerülethet tartozik a megye egyetlen gyógypedagógiai módszertani intézménye, mely ellátja a megye egész területén a sajátos nevelési igényű tanulók oktatását az óvodától kezdve a tankötelezettség befejezéséig. A gyógypedagógiai intézmény a megye öt településén végez fejlesztő nevelést az általános iskolákban, két-két helyen szakiskolai és készségfejlesztő szakiskolai feladatot, három helyen kollégiumi ellátást biztosít, és működteti az utazó gyógypedagógusi hálózatot is. Ez utóbbi a megye 117 ellátási helyén végzi feladatát. A tankerülethez tartozik emellett a pedagógiai szakszolgálat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!