megtakarítások

2017.12.12. 13:00

Egyre többen tesznek félre gyermeküknek

Az előtakarékoskodási kedv növekedése mögött az áll, hogy a fiatal felnőttek egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe, ha az első saját lakás megszerzéséről van szó.

Budavári Kata, illusztráció: Shutterstock

Mindkét gyermekünknek már egészen kicsi korában kötöttünk lakás-takarékkasszát. Ha nem tennénk félre, esélyünk sem lenne arra, hogy elindítsuk őket a felnőtt életbe – mondja Zsuzsa, aki két általános iskolás fiú anyukája. Arról is beszélt: őket annak idején a szülők nem tudták támogatni a lakásvásárlásban. A takarékoskodást nem könnyíti meg, hogy a család hitelt törleszt, de beosztással azért mindenre jut, amire kell. Most azon gondolkodik, hogy a srácok továbbtanulására gondolva nyit egy számlát, amin apránként gyűlik össze némi pénz. Zsuzsa barátnője, Eszter egy számlán gyűjti a majdani lakásvásárlásra valót a két gyereknek. Úgy számolja, hogy mire lánya és fia egyetemista lesz, egy lakást tudnak majd venni.

A szülők egyre korábban és tudatosabban készülnek a következő generáció otthonteremtésére. Az elmúlt három évben egyre többen gondolták úgy, hogy nemcsak felelősségteljes, hanem kifizetődő is, ha gyermeke lakására időben elkezd takarékoskodni – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. családi pénzügyi tudatosságot vizsgáló elemzéséből. Az ügyfelek 2014 vége óta több mint 250 milliárd forint értékben indítottak 14 év alatti gyerekeiknek lakáscélú megtakarítást.

Az előtakarékoskodási kedv növekedése mögött az áll, hogy a fiatal felnőttek egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe, ha az első saját lakás megszerzéséről van szó. A lakás-takarékpénztár kutatása szerint a huszonévesek több mint fele, a harmincasoknak csaknem egyharmada élvezi a mamahotel vendégszeretetét, az elköltözésben pedig nagyon számítanak a család segítségére, ezért kezdenek a szülők egyre korábban félretenni gyermekeik jövőjére. A gyerekek részére kötött lakásszámlák azért népszerűek, mert két, a szülők számára fontos szempontot ötvöznek: miközben az állami támogatással kiegészítve jó megtakarítási lehetőséget kínálnak, megkönnyítik a jövő generáció önálló életének elindítását is.

A szülők nagyon fontosnak tartják gyermekük pénzügyi edukációját is. Legfontosabb céljuk ezzel kapcsolatban, hogy csemetéik megtanulják a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát, derül ki egy idei kutatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!