Kapos-hegyháti Natúrpark

2017.12.12. 16:20

Értékek bősége jellemzi a térséget

Újabb egyeztetést tartottak a natúrparki települések képviselői a Tájépítészeti Értéktár Bizottság létrehozásáról, ezúttal Döbröközön.

Hanol Erzsébet

A munkacsoporti találkozón a Kapos-hegyháti Natúrpark tájegységekre jellemző értékeket összegezték. Ezek között több olyan is van, amelyek a megyei értéktárban is helyet kaptak. Ilyen például a kisvejkei zamatos vagy éppen a Tolnai borvidék borai – mondta el Kiss Gábor natúrparki szakértő.

A térségre jellemzőek a németséghez, illetve az Apponyi családhoz kötődő értékek is. Müller Ádám múzeumpedagógus, a Dombóvári Értéktár elnöke a város büszkeségeit emelte ki, így többek között a Magyar Rapszódia desszertcsaládot, a Rákóczi-túróst, Ujváry Lajos festőművész és Balási Gyula fafaragó, népi iparművész munkásságát és a gunarasi gyógyvizet. A Tájépítészeti Értéktár Bizottság december 14-én alakul meg, emellett készül egy fotókiállítás a natúrparki értékekről, területekről. Ezt először Dombóváron mutatják be, majd vándorkiállításként minden érintett településen megtekinthetik az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!