Tolna megyei gyilkosságok I.

2017.10.15. 20:00

Fej nélküli hulla borzolta a kedélyeket

Hét év után került előzetes letartóztatásba az a férfi, aki bevallotta, hogy ő ölte meg azt a férfit, akinek lefejezett holttestét 1995-ben találták meg a megyehatár közelében.

TEOL, Illusztráció: Shutterstock

Csigaszedők találták meg az alig letakart, összeégett, fej nélküli holttestet 1995. március 13-án Bikács és Vajta között, a 63-as főút mellett, nem messze a Fejér-Tolna megye határát jelző táblától. Az első vizsgálatok alapján annyit tudtak megállapítani a szakértők, hogy egy 25-45 év körüli, 170-175 cm magas, közepesen sportos testalkatú, fehér bőrű, feltehetően sötétebb hajszínű, fizikai munkát nem végző, különös ismertetőjegyet testén nem viselő férfi lehetett az áldozat.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság történetének addigi legnagyobb összegű díjkitűzését jelentette be. Miszerint egymillió forinttal lehetett volna gazdagabb az, aki érdemi információival elvezeti a rendőrséget az elkövetőkhöz.

A bűnüldözők akkori gyanúja szerint, profik vagy legalábbis kriminalisztikai ismeretekkel rendelkezők állhattak a háttérben, hiszen a helyszínen – beleszámítva a vállvonaltól levágott fejet is – gyakorlatilag semmilyen értékelhető nyom nem maradt. A holttest teljesen ruhátlan volt, órát, gyűrűt, egyéb ékszert nem találtak rajta. Nehezítette a rendőrök dolgát, hogy a 90 százalékosan megégett férfinél még a halál beálltának időpontját sem volt egyszerű megállapítani. A szakemberek a felfedezés előtti 2-5 napos intervallumra tették a tett elkövetésének idejét. Abban azonban már másnap biztosak voltak, hogy a holttest égési sérülései nem a feltalálás helyszínén keletkeztek. Az égési nyomokból vízidegen, gyúlékony anyag (pl. benzin, gázolaj) felhasználására következtettek a szakértők. A halál az égés előtti időszakban állt be. A holttestet járművel szállították a helyszínre, és ehhez minimum két ember hatékony közreműködésére volt szükség.

Kilencvenötben a nyomozást úgy szüntették meg, hogy az áldozat kilétét sem sikerült kideríteni. Öt évvel később halottak napján valaki gyertyát gyújtott az erdőben, közel ahhoz a helyhez, ahol a testet megtalálták. A következő évben azonban nem jött el a gyászoló, és máig sem tudni, ki lehetett az.

Hét évvel később, 2002 májusában beismerő vallomásokkal zárult a horrorisztikus gyilkossági ügy. A férfit a nevelt fia ölte meg, élettársa pedig levágta a halott fejét.

Majsai János alezredes, az ügy nyomozója mondta el a rémdrámába illő történetet akkor a Tolnai Népújság írójának. A későbbi áldozat és élettársa, Cs. M. T. sárbogárdi otthonukban immár sokadszor összevesztek, az asszonyt ismét megverte élettársa. A nő fia, az akkor 20 éves Cs. N. nem hagyta annyiban a dolgot: a két férfi összeverekedett, fojtogatták egymást, végül az áldozat, H. P. nem mozdult többet. 

Anya és fia megijedtek. Éjszaka a holttestet levitték a harmadik emeletről, de mivel a lépcsőn a halott lába kopogott ahogy vonszolták, madzagot kötöztek rá, annál fogva cipelt az asszony párja testét. Első éjszaka a ház alagsorában rejtették el a tetemet, majd másnap éjjel kivitték az erdőbe. Gázolajjal leöntötték, de elégetni nem sikerült. Úgy gondolták, a fej nélkül a holttest nem azonosítható, ezért az asszony megcsonkította a tetemet. A fejet egy patakba hajították.

2002 januárban egy pálfai fegyveres rablás kapcsán találkoztak a nyomozók sárbogárdi kollégáikkal, akik emlékeztek a családra. Tagjait üzletelő életformájuk okán jól ismerték, de akkoriban eltűntek a városból. A rendőrök megtalálták a meggyilkolt férfi szüleit, az eltett DNS-minta révén azonosították az áldozatot. Szekszárdon bukkantak rá a volt élettársra, aki először mást vádolt a gyilkossággal, a fiú azonban a beismerő vallomás után azt mondta a nyomozónak: hét év után most aludt először nyugodtan. Az anya – betegsége miatt – szabadlábon védekezett, a fiú előzetes letartóztatásba került.

Információink szerint a Halottak napján történt gyertya gyújtás is hozzájárult ahhoz, hogy a megfelelő irányba fordult a nyomozás, ami végül hét év után, a gyanúsított beismerő vallomásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!