kirándulás

2017.12.11. 16:20

Felfedezték a település természeti, történelmi értékeit

Őszi túrára indultak a múzeumbarát egyesület tagjai a gróf Apponyiak nyomában Lengyelen.

TN, fotó: beküldött kép

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Egy gyönyörű napsütéses őszi napon kirándultak hozzánk Lengyel településre a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban működő Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület tagjai, hogy felfedezzék, megismerjék településünk természeti, történelmi értékeit – tájékoztatott Szegedi Viktória, az erdei iskola vezető helyettese.

– A település határában húzódik a lengyeli őskori sánc, ahol a múzeum alapító igazgatója, Wosinsky Mór megtette az első lépéseket a község neolitikus kultúrájának kutatásában. Ebben támogatója, mecénása volt a bibliofil tudós, gróf Apponyi Sándor. Az egyesület tagjai a kirándulás során megismerkedtek a kastély történetével és csodálatos parkjával.

A kastélyt gróf Apponyi József építtette 1824 és 1829 között klasszicista stílusban, később több átépítés is lezajlott. A Néprajzi Gyűjtemény és Óvodatörténeti Kiállítás Fábián Andrásné és támogatóinak lelkes, értékmentő gyűjtőmunkáját dicséri, ezek megtekintésével az Egyesület tagjai bepillantást nyertek a település egykori és mai életébe. A hangulatos templomkertben megnézték az empire stílusban épült római katolikus templomot és a mögötte lévő családi sírboltot.

A templom szomszédságában található borpincét – melyet szintén Apponyi gróf építtetett – Szabó Gábor, a jelenlegi tulajdonos mutatta be az érdeklődőknek. A lengyeli kirándulás zárásaként a természetszerető túrázókat Lengyel-Annafürdőn is vendégül láthattuk. A gyalogtúra az egykori gőzfürdő vizét adó forrástól a vadaspark és a kilátó érintésével egészen a lenyűgöző szépségű, hidakkal átívelő erdei pihenőtóig vezetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!