értékeink

2017.11.20. 14:00

Felújítják a régi kúriát, ahol Vörösmarty a Zalán futása előszavát írta

Balázs László

Közel 50 millió forintos támogatást nyert el a község önkormányzata egy műemlék jellegű épület külső felújítására. A Csefalvay család görbői kúriája az 1810-es években épült, jelenleg nyaranta képzőművészeti alkotótábornak ad otthont, népművészeti kiállítás, valamint Vörösmartyt idéző írások és a költő szobra látható.

A 300 négyzetméteres, klasszicista stílusú kúrián az építése óta nem végeztek jelentős rekonstrukciót, így több helyen beázik, az ajtók elkorhadtak, falai vizesednek. „A tavalyi évben nyújtotta be önkormányzatunk azt a vidékfejlesztési pályázatot, amely a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója nevet viseli” – nyilatkozta a Magyar Időknek Fekete Gábor polgármester. Mivel nem rendelkeztek hiteles tervrajzzal, fel kellett mérni az épületet, és ezután lehetett elkészíttetni a tervrajzokat és energetikai tanúsítványokat. „A külső felújítás keretében új cserépfedést kap az épület, a homlokzatot, a lábazatot és a födémet is szigeteljük, új nyílászárókat építünk be, a fűtési rendszert radiátoros fűtésre cseréljük” – mondta Fekete Gábor. Céljuk, hogy az épületben folyamatosan látogatható múzeumot, illetve húsz férőhelyes szállást tudjanak kialakítani. Jelenleg a gépészeti kiviteli tervek készítése és a közbeszerzéshez szükséges anyagok összeállítása zajlik.

Az irodalomtörténet szerint Vörösmarty Mihályt jó barátság fűzte a Csefalvay családhoz, joggyakornokként 1822–23-ban itt írta meg a Zalán futása előszavát.

Balázs László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!