keramikus

2017.10.24. 11:30

Gyakran készít sárközi és óbányai stílusú edényeket

Húsz éve építgeti saját imidzsét Rács Róbert várdombi keramikus. Legszívesebben egyedi, figurális alkotásokat készít. A szekszárdi borversenydíjak is az ő műhelyéből kerülnek ki.

Wessely Gábor

Öttagú családot eltartani kerámiakészítésből nem egyszerű mutatvány. Rács Róbert bemutatta ezt az attrakciót. Ma már a nehezén túl van, a felesége is dolgozik – a kisgyerekekkel otthon maradós időszak a múlté –, és a vevőkör is kialakult, biztosnak tűnik a piaci jelenét, a megélhetés. Családjával Várdombon él, 49 éves, és még egyáltalán nem unja az agyagedények formázását, díszítését.

Nem volt töretlen az útja. Az Iparművészeti Egyetemre történt sikertelen felvételi után Kaposváron, kerámiaformázó szakon szerzett végzettséget, 1988-ban. Szekszárdon kezdett dolgozni a csatári kerámiaüzemben, ahol a tapasztalt fazekas, Gajda István volt a mestere. A cég a rendszerváltás után sorvadozni kezdett, ezért Rács Róbert, 1993-ban, mint sokan mások, kényszervállalkozó lett. De, mint kevesen mások, meg is tudott maradni a vállalkozói világban. Eleinte bedolgozóként, majd, 1997-től, saját imidzsét kialakítva önálló kézművesként, akinek mindig vannak raktáron ízléses korsói, kancsói, halászlés készletei, és a legvadabb ötletek – szülinapi meglepik – megvalósítását is bevállalja.

Rajzolni mindig szeretett, s bár némi öniróniával megjegyzi, hogy „nem voltam egy őstehetség”, egyedi munkáin látszik, hogy ötletgazdag és biztos kezű alkotó. Ezt bizonyítja, hogy 2002-ben megkapta a Népi Iparművész címet.

De nemcsak egyedi munkái vannak. Családfenntartóként minden megbízást elvállal, a pizzaalátéttől az ültető edényekig. Most is készít egy halászcsárdának 180 tányért, ami anyagilag fontos megrendelés, de szakmailag nem nagy kihívás.

A saját tervezésű, iparművészeti igényességű, figurális edényekkel bíbelődik legszívesebben. Dolgozik sárközi és óbányai stílusban is, a megrendelő hovatartozásától, ízlésvilágától függően. Egészen nagy méretű munkái is vannak: ajándék korsók, borversenydíjak.

Mindemellett a civil közéletiség – főleg a szakmai szervezetekben való szerepvállalás – is fontos számára. A Sárköz-Dunamente Népművészeti Egyesület alapító elnöke és a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnökségi tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!