őszi kirándulás

2017.10.20. 11:30

Lengyel-Annafürdő vitte a prímet

Az őszi kiruccanások kedvelt helyszínei a várak, a faleveles séták a túrautakon és a tavak környékén. Olvasóink a legkedveltebb Tolna megyei kirándulóhelynek Lengyel-Annafürdőt választották.

Melcher Alexa

Az ősz a kirándulások időszaka, és Tolna megyében rengeteg csodálatos hely található. Egy korábbi cikkünkben összeállítottunk egy ajánlatcsokrot e témában, egyúttal meg is kérdeztük olvasóinkat, nekik mi a kedvenc kiránduló helyük. A nyertes Lengyel-Annafürdő lett.

[embed]]

Lengyel-Annafürdő a Tolnai-Hegyhát déli részén, az Apponyi grófok kedvelt üdülőhelyén, Lengyel község mellett helyezkedik el, csodás erdei környezetben.

– A közel 100 hektáros parkerdő közepén az öreg bükkfák tövében ered az Anna-forrás, amely ma is iható vízzel várja a kirándulás után felfrissülni vágyó turistákat. A forrás körüli régi épületek felújításával létrehozták a Turisztikai és Természetismereti Központot, mely a turisták és a kiránduló csoportok kedvelt úticéljává vált – mutatta be a területet a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdei iskola vezető helyettese. Szegedi Viktória azzal folytatta, hogy a parkerdő közepén, mintegy gyöngyszemként található az erdei pihenőtó, ami horgászati és csónakázási lehetőséget is kínál az idelátogatóknak.

Kiránduló csoportok számára ideális helyszín, hiszen képzett túravezetők természetismereti és kulturális túrákkal, környezetvédelmi tematikájú programokkal, valamint több kézműves foglalkozással várják az idelátogató turista illetve iskolás és óvodás csoportokat. Természetesen az egyéni látogatók, családok számára is igazi kincseket rejt Annafürdő.

[embed]]

Szabadtéri kemencét, tűrakó helyet, erdei játszóteret találhatunk a környéken, ha pedig az erdő felé vesszük az irányt, a közel két hektáros vadasparkban a magyar erdők koronás nagyvadfajaival ismerkedhetünk közelebbről. A vadasparkot elhagyva rövid emelkedőn juthatunk fel a Rétisasfészek- kilátóhoz, ahol a tolnai erdőkre nyíló kilátás mellett a lombkorona tanösvényen végig haladva ismerhetjük meg az erdei élővilágot.

Nem messze az Annafürdőtől található a Szentkúti kunyhó-Ökoház is. Aki ide látogat, megismerkedhet egy igazi „zöldszigettel”, ahova nem érkeznek közüzemi számlák, minden energiát a természet biztosít.

A Hunyor tanösvény is látogatható, mely a helyi növény- és állatvilág jellegzetességeit, táji, természeti sajátosságait mutatja be. A Szarvasbogár- és az Örökerdő tanösvény a Tolnai-hegyhát természetszerű erdőtársulásait és a természetes folyamatokra alapozott, folyamatos erdőborítást célzó erdőgazdálkodást mutatja be – fejezte be az ismertetést Szegedi Viktória.

Lengyel-Annafürdő mellett rengeteg szavazatot kapott a már Baranya megyéhez tartozó, de Tolna megye határán lévő Óbánya is. Ott több jelzett turistaút található. A környező hegyek a természetjáró turisták közkedvelt kirándulóhelyei. Különösen szépek a Steinmalomtól Kisújbányáig húzódó Óbányai-völgy kis vízesései. A völgyben található Csepegő-szikla igazi látványosság. A terület növény- és állatfajokban gazdag, több ritka faj termő- illetve élőhelye.

A felsoroltakon kívül olvasóink más ötletekkel is szolgáltak számunkra. Ilyen a Bátaapáti és Véménd közötti terület, ahova úgyszintén lehet kirándulásokat szervezni, hiszen csodálatos térség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!