évértékelés

2018.01.19. 14:00

Mányokon letelepült az ipar, kezdődik a csinosítás

Látványos fejlesztések, beruházások készülnek el 2018-ban a völgységi városban.

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

Nagymányok Amit tíz év alatt előkészített az önkormányzat – egymásra épülő tervezett beruházások –, az elkövetkezendő években fog megvalósulni.

– A koncepció elemei idén és jövőre nagyjából elkészülnek. Jó felé megyünk, aki nyitott szemmel jár, az látja – fogalmazott Karl Béla polgármester. – A végre végleges engedéllyel üzemelő kőbányából folyamatos a kiszállítás. A vasúton és közúton történő mozgatáshoz, logisztikához még kell néhány év, mire funkcionálni fog, de meglesz. Az iparterületen csak néhány földterület kiadó, a zónában közel négyszázan dolgoznak. Megkezdődik majd a brikettgyár egykori készletterén a logisztikai központ építése, ezzel párhuzamosan az engedélyek beszerzése után ismét működhet a vasúti pályaudvar átrakója.

Karl Béla (jobbra) megszemléli a munkákat az Őszikék Szociális Intézménynél, amely teljesen megújul

A TOP-os pályázatokra kitérve a harmadik ciklusát töltő polgármester megjegyezte, az óvoda és szociális otthon majdnem teljesen kész. Saját erőből megkezdték a járdarekonstrukciókat. Több uniós tenderük – zöld város projekt, barnamezős beruházásban lakások, sport- és szórakoztató célú létesítmények épülhetnek, fogorvosi rendelő és szolgálati lakás kialakítása van tervben – még döntésre vár.

– A művelődési ház teljes rekonstrukciója a végéhez érkezett. Húszmillió forintból a vizesblokkok, a kazán és burkolatok cseréje van vissza – tette hozzá Karl Béla. – A Pitypang Óvoda és Bölcsőde belső felújítása évekkel ezelőtt megtörtént, most a külső hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, a burkolatok és nyílászárók cseréje valósult meg. Az épület villamosenergia-fogyasztását napelemes rendszer biztosítja.

A beruházás összértéke a korábbi beruházásoknak és a nemrég elnyert pályázatnak köszönhetően mintegy 170 millió forint. Óvodánk évek óta száz feletti gyereklétszámmal működik. Az Őszikék Szociális Intézmény szintén teljesen megújul. Az épület akadálymentesítve lesz, a tető és nyílászárók is cserélve lesznek. A Belügyminisztérium pályázatán nyert a József utca teljes rekonstrukciója vízcsőcserétől a burkolatmegújításig. Épül a járda a Hunyadi és a Petőfi utca között, a hidat már felújítottuk, az átjáró és a Hunyadi közötti szakasz már elkészült, a fennmaradó rész és a közvilágítás építése tavasszal folytatódik. A munkák saját költségvetésből, saját kivitelezéssel készülnek.

Az idei évre vonatkozó rövid távú tervek kapcsán elhangzott, szeretnék befejezni a megkezdett TOP-os pályázataikat. Ezek közé tartozik a Petőfi utcában járda építése; a művelődési ház mellett rendezvénytér és piactér, valamint parkolók kialakítása; a Béke utca rekonstrukciója, melynek keretében kerékpárút és sétány épülne a sváb tájháztól a vasútállomásig a parkon keresztül. Ez fontos beruházás, mert nincs járda azon a szakaszon. Ha az önkormányzat nem nyer a kiírásokon, a tervek egy részét saját erőből mindenképp megvalósítják. 2018-ban elkészül – tankerületi támogatásnak köszönhetően – az általános iskola 100 millió forint feletti belső felújítása és a sportpálya megújítása. Tervezik a közvilágítás korszerűsítését és a térfigyelő rendszer kiépítését, illetve Újtelepen csatornarekonstrukciót 154 millióból forintból. Karl Béla hozzátette: szerencsés helyzetben vannak, hiszen pályázataikat nem kell előfinanszírozni.

– A távlati célok – újabb tízéves időintervallumról van szó – között szerepel, elkészült a település szerkezeti és szabályozási terve, előrébb vagyunk, mint kötelező lett volna – közölte a polgármester. – Lehetőséget biztosítunk a településfejlesztésre, családi házas lakóövezet kialakítására. A meglévő és újonnan építendő lakóterületeink szebbek, komfortosabbak lesznek. Tervezzük egy munkásszálló építését, mert a városban munkaerőhiány van. A következő 10-15 évünk arról fog szólni, hogy jóléti intézkedésekkel az ipar által megtermelt anyagi javakat a településre fordítsuk. Az adóbevételeink folyamatosan nőnek, extra bevételnek számítanak, kvázi arra költjük, amire akarjuk.

A polgárőrség teszi a dolgát, jó a közbiztonság

A civilek élik az életüket, az önkormányzat amiben tudja, segíti őket. Az új elnökség által irányított Nagymányoki SE futballszakosztályával jó a kapcsolat, különösen jók az utánpótlás eredményei, bár a polgármester szerint a foci külön világ.

Az önkéntes tűzoltók ebben az évben sikeresen pályázhatnak egy új tűzoltóautóra, amire szükségük van, hiszen az elmúlt évi tűzesetek – minden esetben ők értek elsőként a helyszínre – jelezték, nagy szükség van a munkájukra.

A Glück Auf Egyesület jól működik, színesítik a kisváros rendezvényeinek palettáját. A lőegylet tagjai jó eredményeket érnek el az országos versenyeken.

A polgárőrség teszi a dolgát, segítik az önkormányzat munkáját a programokon, vigyázzák a település éjszakai nyugalmát. A munkanélküliség (1-1,5 százalék) és a bűnözés közötti együttjárás tény, ugyanakkor Nagymányokon a bűnözési statisztika javult, mondhatni igen jó. A Bonyhádi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozva, a polgárőrség, a rendőrség és az önkormányzat jó együttműködésének köszönhetően csak apróbb szabálysértések, jogsértések fordulnak elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!