Vadászat

2017.10.23. 11:30

Most már béke van a vadászmezőkön

Idén március 1-től az új vadászati törvény szerint a földtulajdonosokkal együttműködve gazdálkodnak a területükön a vadásztársaságok. Tolna megyében 67 vadászterületet alakítottak ki, az előző ciklushoz képest öttel több terület lett. Akad olyan település a megyében, például Bátaszék, ahol egy közigazgatási területen két vadászterület is található.

Mauthner Ilona

Egy évvel ezelőtt még arról számoltunk be, hogy a megye több településén, így Szedresen és környékén, Nagydorogon, Bátaszéken, valamint Dalmand, Tengelic és Bonyhád környékén is vita alakult ki a vadászterületek felosztásánál. Sok múlt azon, hogyan döntöttek a földtulajdonosok, kinek adták a szavazatukat. Több mint hét hónap telt el az új vadászati törvény életbelépése óta, a megye minden vadászati területén megnyugodtak a kedélyek, megoldódtak a vitás ügyek.

Az egyik legtovább elhúzódó ügy a megyében a bonyhádi volt, ahol bírósághoz is fordultak a felek. A vita közel 500 hektár miatt volt, a grábóci területeket szerette volna a szomszédos társaság magának elperelni. Száraz Zoltán, a Völgységi Nimród Vadásztársaság elnöke elmondta, másodfokon megnyerték a pert, ezt követően június elején jegyezték be őket, majd nyártól végre vadászhattak a területükön. Ennek a társaságnak tíz tagja van, de bér- és vendégvadászokat szívesen fogadnak, mondta az elnök.

Bátaszéken az addigi egyeten, 9360 hektáros vadászterületen március 1-től már két vadásztársaság osztozik. A Keskenyi Földtulajdonosi Vadásztársaság egyik földtulajdonosokat képviselő elnöke, Molnár István elmondta, a „keskenyi” elnevezés egy Pörböly környéki földterület neve, ezt vette fel társaságuk.

– Közel ötven tagunk van, és 5800 hektárt használhatunk, mely több száz földtulajdonos területe – mondta Molnár István. Aki vadászni szeretett volna a földtulajdonosok közül, azokat mind felvettük tagnak. Az elmúlt hét hónapban 48 új lest csináltunk, és etetőket helyeztünk ki, hogy minél kevesebb legyen a gazdálkodók kára. A földtulajdonosokkal jó a kapcsolatunk, vadkárt nem jelentettek be, ugyanakkor mi is figyelünk arra, hogy ne okozzon a területükön nagyobb kárt a vad. Legutóbb az egyik nagyobb gazdálkodót figyelmeztettük, hogy a kukoricája veszélyben van, ő levágta a terület szélét, ezt követően a vadak is inkább elkerülték a földet. Tiszteletben tartjuk a másik tulajdonát, nem fordulhat elő, hogy átautózunk bárki elvetett földjén, hiszen a vadászaink többsége maga is gazdálkodó – tette hozzá az elnök.

A bátaszékiek történetéhez még hozzátartozik, hogy a közelmúltban zárult le az az öt évig tartó pereskedés, amely a korábbi vadásztársaság vezetése ellen folyt. Németh Nándort, a bátaszéki vadásztársaság korábbi vezetőjét felmentették a vádak alól.

Király István, a megyei vadászkamara titkára elmondta, viszonylagos nyugalom van a megyében, a vadászati területeken folyik a szakszerű vadgazdálkodás. Október kiváló időszak a vadászatra, hiszen – őzbak kivételével – szinte mindenre lehet lőni. Ez a kiváltságos időszak egészen január végéig tart.

Egyre több a vad lakott területen is

A megye legtöbb településén napi problémát jelent a lakott területen egyre nagyobb számban megjelenő vad. A megye őzállománya nem mutat növekedést, tehát nem arról van szó, hogy több az őz, hanem arról, hogy alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz, megszokják az ember közelségét, ezért a lakóterületekre is bejárnak. Oda húzódnak, ahol kisebb a zavarás, nem folyik vadászat, mert ott érzik magukat biztonságban. Szekszárdon a Kerékhegy környékéről több lakó is jelezte, hogy a vadászok az elejtett vadat a helyszínen zsigerelik ki, a beleket és az egyéb haszontalan „mellékterméket” ott is hagyják. Erre a rókák, legyek rájárnak, és a környéket ez zavarja. Kosaras Zoltán megyei vadászati szakügyintéző elmondta, nincs vonatkozó jogszabály, amely előírná az elejtett vad zsigereinek kezelését, illetve meghatározná ezek tárolását, elhelyezését. Az más kérdés, hogy a vadászoknak illene figyelni arra, hogy túrautak, tanösvények vagy a lakott területek közelében ez ne forduljon elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!