felújítás

2018.01.22. 11:30

Mozgalommá bővült a szakrális emlékek helyi megmentése

A megyeszékhely déli részén található szakrális emlékeket kereste fel egy baráti társaság.

Balázs László

Annyit érdemes tudni ezekről a kiskápolnákról, keresztekről, hogy többségüket hálából vagy fogadalomból állították, és helyi védelem alatt állnak. Az út menti feszületek állításának szokása csak a XIX. század elején lett általános.

– Van egy baráti társaságunk, amelynek jómagam szoktam karácsony és szilveszter között zsírégető gyalogtúrákat szervezni – mondta a társaság nevében dr. Kis Ernő. – Általában környékbeli helyekre gyaloglunk: Szálkára, a Szekszárdi-dombság legszebb helyeire, de jártunk már a Mecsekben is. Ezúttal úgy döntöttünk, hogy a Baltavári házaspár kalauzolásával – akik egyébként feltérképezték a kegyhelyeket, kereszteket – szabadtéri „múzeumlátogatáson” veszünk részt. Ők egyébként a közösen végzett értékmegőrző, helyreállító munkájukért tavaly augusztusban Közjóért kitüntető díjat vehettek át.

Az ő idegenvezetésükkel szemerkélő esőben jártuk körbe a város déli részén található tíz kegyhelyet. Mindegyik szakrális emléknél felolvasták a 2015-ben megjelent hiánypótló Keresztek és kiskápolnák Szekszárdon című könyvükből az aktuális szövegrészt. A szombati túra végén a Vida Családi Borbirtokon borkóstolón vettünk részt, majd jó hangulatú kvaterkázással zártuk a programot. Egészen biztosan lesz folytatása a kezdeményezésnek: tavasszal vagy nyáron egy nagyobb túra van tervben. A Baltavári házaspár aktív és lelkes értékmentő munkája nyolc évvel ezelőtt az alsóvárosi temetőnél található Dánai-kereszt állapotának megóvásával kezdődött. Akkor a Cseri János utca lakóival közösen egy utcabál bevételét a szobor romlásának megállítására fordították. Az értékvédők nevét a lábazatnál egy emléktábla őrzi.

A helyi érték felújítása után a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesülettől emléklapot kaptak, majd csatlakoztak is a szervezethez. Azóta szerencsére több magánszemély, intézmény, vállalkozó kapott kedvet a szakrális jelek védelméhez.

Egy szobor várja a segítséget

– A kiadványban 43 emlékhely szerepel, a lista azóta eggyel bővült. Balogh Jenő a csillagvizsgálóval szemben a saját területén, saját kezével épített kápolnát, ami jelzi, hogy elindult egy mozgalom, aminek természetesen nagyon örülünk – tette hozzá Baltavári István.

– 2015 óta öt emlékhely újult meg, a megmentők kezelik, gondozzák, virágokat visznek az objektumokhoz. Jelenleg egy szobor kiált segítségért. A Bogyiszlói úton, a Csörge-tó felé az utolsó épület mellett a jaj-dombi Megfeszített Krisztust ábrázoló szobornak hiányzik a két karja. A Jaj-domb elnevezés a XIX. században keletkezett, elnevezése az egykori vesztőhelyre és siralomházra utal. A keresztet 1948-ban újították fel utoljára, a szoborra pedig igencsak ráférne az újbóli renoválás. A következő projekt – támogatókat keresünk a megvalósításhoz – ennek a szakrális objektumnak a felújítása lesz.

Mindegyik kereszt, kegyhely példát mutat, és egyben kultúrtörténeti emlék is. Érdemes kirándulást tenni, vagy csatlakozni a keresztjárások egyikéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!