évértékelés

2018.01.22. 14:00

Néhány év alatt óriásit lép előre az időben Tamási városa

Tarolt a területfejlesztési pályázatokon Tamási. Szinte nem lesz olyan körzete a városnak, amelyet ne érintenének a korszerűsítések.

Balázs László

Az elmúlt esztendő legnagyobb sikere, hogy a város a Területi Operatív Programba (TOP) benyújtott 14 pályázatából 13 támogatást nyert, ezek összértéke 3,2 milliárd forint.

– Egyedül a bölcsődei pályázatunk nem kapott zöld utat – jelezte Porga Ferenc polgármester. – Sikereink értékét növeli, hogy a forrásokért a megye többi, 107 településével is meg kellett mérkőznünk, vagyis a külön keretre pályázó Szekszárd kivételével valamennyivel. A sikerért becsülettel megdolgoztunk. Nagyon komoly műszaki, pénzügyi, jogi előkészítő munka folyt, s ez igaz a támogatás elnyerése utáni lebonyolításra is, hiszen valamennyi projekt igen szerteágazó beruházás.

Tamásiban egyelőre még nem jelentős a turizmus gazdasági szerepe, a településfejlesztési tervek azonban határozott turisztikai irányt jelölnek ki a város gazdasági fejlődésében.

– A Tamási Termálfürdő megyei, sőt regionális jelentőségű idegenforgalmi bázis, melynek látogatottsága évi 170 ezer fő – mondta a városvezető. – A fürdő közvetlen szomszédságában a „zöld város” program keretében egy 1,3 hektáros aktív park épül. Itt sétautak, futópálya, gyermek és felnőtt játszótér, kerékpáros ügyességi pálya lesz kialakítva. Az idei évben elkezdődik a fürdő és környékének rendezése: a parkoló egy részét felújítjuk, a régi „büfésort” lebontjuk, s a helyén új vendéglátóegység, túrapont, tourinform iroda, valamint ajándékbolt épül.

Nem uniós, hanem hazai forrásból egy tanuszoda épül a termálfürdő és az üdülőtelep közötti területen. Ennek tervezése, előkészítése már elkezdődött. Az állami lebonyolítású beruházáshoz a területet az önkormányzat biztosította.

– A termálfürdő szomszédságában megújul a Várhegy (fenyves) területe egészen a kilátóig – közölte Porga Ferenc. – A népszerű kirándulóhelyen, a miklósvári parkerdőben pedig a város és a térség nevezetességeit, természeti és kulturális értékeit bemutató látogatóközpont épül. A fürdő jövőbeni fejlesztése szempontjából fontos, hogy a közvetlen környezetének csapadékvíz-elvezetését megoldjuk, ezáltal értékes területeket nyerjünk. Ez a beruházás is elindult az elmúlt évben.

A város mindig nagy hangsúlyt fektetett a sport támogatására. Jelenleg 15 aktív sportegyesület, illetve szakosztály működik, ahol közel 1500 tamási és környékbeli gyerek sportol. – Az elmúlt évben átadtuk a felújított pályakerékpáros teknőt, amely a budapesti Millenáris mellett az egyetlen ilyen létesítmény az országban – ismertette a polgármester. – Szeptemberben megrendeztük az országos utánpótlás-bajnokságot. A futballt kedvelők számára további jó hír, hogy az élőfüves pálya mellett immár szabványos méretű nagy műfüves pályával is rendelkezik a Tamási 2009 FC. A volt kenyérgyár épületéből sportok házát építünk, ahol kondi- és fitnesztermek mellett a súlyemelők és a küzdősportok szerelmesei is otthonra találnak. 2017-ben a négy évszakos lovaspálya pedig a kettesfogathajtó verseny országos döntője mellett jó néhány rangos díjugrató viadalnak adhatott otthont.

A város komoly sikereket ért el munkahelyteremtésben is.

– Ezen a területen az önkormányzat leginkább az infrastruktúra kiépítésével tudja a vállalkozásokat leghatékonyabban támogatni – tájékoztatott Tamási vezetője. – Az északi iparterületen utak, feltáró utak, parkolók, új trafóállomás, gáz- és a villamosenergia-hálózat bővítés készült el. Ezeknek a fejlesztéseknek is köszönhető, hogy tavaly két magyar tulajdonú cég – üzemcsarnokaik megépítését követően – megkezdte a termelést, illetve a bezárt, egykori gumiőrlő helyén is egy új vállalkozás működik. A közlekedésfejlesztésre nyert támogatásból pedig jövőre járda, kerékpárút, illetve a közvilágítás épül ki a Vasút utcától az északi iparterületig, a Dózsa György utcától az Iparterületi útig, valamint a laktanyai kerékpárúttól a városközpontig a biztonságos közlekedés elősegítése érdekében.

Elindult a foglalkoztatási együttműködéseket segítő program is, amely a térségben működő vállalatokat, cégeket segíti képzésekkel és foglalkoztatási támogatásokkal különböző konstrukciókban.

– A helyi foglalkoztatókkal közösen azon dolgozunk, hogy a Tamásiból Tabra, Dunaújvárosba, Székesfehérvárra ingázók helyben is megtalálják az elvárásaiknak megfelelő munkahelyeket – húzta alá Porga Ferenc. – Ebben a projektben a kormányhivatal, Dombóvár önkormányzata és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a konzorciumi partnerünk. A szeretetszolgálattal közösen kezdtünk el dolgozni a hátrányos helyzetű területeken (szegregátum) élők integrációját segítő projektben, amely a budai városrész felzárkóztatását szolgálja. A leszakadó, elmaradott településrészek felszámolására nyert forrásból jövő évben megújul a Hunyadi utca, a Hunyadi tér és környéke. Itt közösségi térként szolgáló közösségi házat alakítunk ki, szociális bérlakásokat újítunk fel, valamint rendezzük a körzet útjait és a csapadékvíz-elvezetést.

A belvárosban is lesz fejlesztés

Porga Ferenc elmondta még: természetesen a városközpont sem maradhat ki a fejlesztések sorából. A már említett zöld város projektben a József Attila lakótelep melletti parkban játszótér és parkoló épül, a Zöld Almaház folytatásaként egy helyi termék logisztikai központ fog működni. Megvalósul a Piactér teljes felújítása: a fedett árusítóhelyek bővítése mellett megújul az üzletek homlokzata, a Garay utcai parkoló aszfaltborítást kap, és új helyre költözik a piacfelügyelet. Ezen kívül két nyertes TOP-os pályázatuk a megújuló energiaforrás-használatot segíti elő. Egyrészt napelemek kerülnek a művelődési központ tetőzetére, ezzel az intézmény és a környező önkormányzati épületek energiaszükségletét is biztosítani tudják. Másrészt a városban keletkező zöld hulladékot hasznosítják a geotermikus fűtésrendszer rásegítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!