bűnmegelőzés

2017.10.20. 20:00

Nem a statisztika, hanem a lakosság biztonsága a fontos

Soros ülését tartotta kedden a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács, amelynek a témája ezúttal az volt, melyek a polgárőrség feladatai és lehetőségei a települések biztonságának fenntartásában.

Ihárosi Ibolya, fotó: Mártonfai Dénes

A siker titka az együttműködés, ez lehetne a tanácskozás mottója, ugyanis minden hozzászóló a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzatok összefogásában jelölte meg a bűnmegelőzés sikerének a zálogát. A másik általános következtetés, ami elhangzott, hogy nem a bűnügyi statisztika a lényeg, hanem hogy biztonságban érezze magát a lakosság. Az ülésen részt vett dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke is.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke sikertörténetnek és a bűnmegelőzés meghatározó tényezőjének nevezte a polgárőrség kiépülését. Elmondta azt is, hogy mára már az önkormányzatok költségvetésében a tűzoltóság mellett ott van a polgárőrség támogatása is. Hangsúlyozta, hogy alapfeladata a közterületek és külterületek biztonságának a megőrzése. Az a cél, hogy valamennyi település közterületein rendszeres legyen a rendőri vagy pedig polgárőri ellenőrzés. Mint mondta, a szervezet lassan elöregszik, hiszen tagjainak a többsége nyugdíjas. Ezért nyitnak a fiatalok felé. Ehhez azt a módszert választották, hogy középiskolákban polgárőr-egyesületet hoznak létre felnőttekből, pedagógusokból, s hozzájuk kapcsolódhatnak a fiatalok. A polgárőrség jövő évi programja is ehhez a témakörhöz kapcsolódik, központi cél annak megelőzése, hogy a 14–18 éves korosztály tagjai áldozattá vagy bűnelkövetővé váljanak. Ugyanakkor folyamatosan nő a polgárőrség létszáma évente átlagosan 2000-2500 fővel. Háromszáz település számára bűnmegelőzési mintaprogramot dolgoztak ki és ahol ez már megvalósult, ott 20-30 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. Ezzel párhozamosan folyik a nagyvárosok biztonsága című program is.

Széles János, a polgárőrség megyei elnöke elmondta, a megyében 74 egyesület működik és el vannak látva autókkal, technikai eszközökkel. Talán országosan egyedülálló, hogy Várdombon lovas polgárőrség működik.

Minden ügyet kivizsgálnak a városban

Rend és biztonság van a városban, mondta el Karl Béla, Nagymányok polgármestere. Kifejtette, hogy ennek eléréséhez, illetve fenntartásához mennyi munka és odafigyelés szükséges. Ugyanis nem volt ez mindig így, hiszen korábban 28 százalékos munkanélküliség mellett napi összetűzésekkel, kisebb bűncselekményekkel küzdött a település. Ma mindenki dolgozik, aki akar, bár sajnos sokan külföldre mentek, mondta el a polgármester. Fontosnak nevezte, hogy szemmel tartanak a városban minden átutazó házalót, hiszen lehetnek köztük csalók is. Az emberek biztonságérzetét javítja, ha minden ügyet kivizsgálnak. A városban a legkisebb szabálysértésnek is következménye van. Kiemelte a jó kapcsolatot a rendőrséggel, amit a jelen lévő dr. Marcsek Sándor bonyhádi rendőrkapitány is megerősített.

Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere szerint a bűnmegelőzés fontos szereplői a mezőőrök is. Kiemelte, hogy egy település élhetőségét nagyban befolyásolja a közbiztonság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!