ÉFOÉSZ

2017.10.23. 17:30

Nyelvismeret nélkül is jól megértették egymást a fiatalok

Baráti viszony is kialakult az Értelmi Fejlődésükben Akadályozottak Tolna megyei szervezete és lugosi partnereik között. A magyar fiatalok nemrégiben fekete-tengeri kiránduláson vettek részt.

Hanol Erzsébet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fekete-tengeri kiránduláson vehettek részt nemrégiben Tolna megyei értelmi sérült fiatalok és kísérőik. Dr. Garay Zoltánné, az Értelmi Fejlődésükben Akadályozottak Tolna Megyei Közhasznú Szervezetének elnöke elmondta, 2015 végén sikerült partnerviszonyt kialakítaniuk Lugossal, Szekszárd egyik testvérvárosával, miután részt vettek az ott rendezett speciális olimpián. A következő év nyarán meghívást kaptak a lugosiaktól egy egyhetes fekete-tengeri kirándulásra, ám az utazáshoz szükséges összeg – a Szekszárd–Lugos oda-vissza út költségeit kellett volna fedezni – nem jött össze.

Időközben újabb speciális olimpián vettek részt a Tolna megyei fiatalok, és a sportkapcsolaton túl szakmai együttműködés is kialakult az értelmi sérültekkel foglalkozó szakemberek között. Megismerték egymás fejlesztő eszközeit, illetve módszereit, és a meghívás továbbra is fennállt.

Dr. Garay Zoltánné kereste a pályázati lehetőségeket, a szponzorokat, hogy nyolc értelmi sérült fiatal és két kísérőjük elutazhasson Lugosig. Megkereste Fehérvári Tamást, a Tolna Megyei Közgyűlés elnökét, aki mint mondta, nagyon emberségesen állt a kéréshez, és támogatást nyújtott az utazáshoz. A szekszárdi önkormányzat és a város humán, illetve szociális bizottsága, a Szekszárdi Mezőgazdasági Zrt. és az Sz+C Stúdió Kft., valamint a paksi atomerőmű is nyújtott anyagi segítséget. A hiányzó összeget pedig az Értelmi Fejlődésükben Akadályozottak Tolna Megyei Közhasznú Szervezetének két tagja pótolta ki.

Az elnök elmondta, hogy 1200 kilométert utaztak. Első éjszaka Lugoson, egy lakó­otthonban töltötték az éjszakát, és másnap onnan indultak tovább vendéglátóikkal a Fekete-tenger partjához. Az út során Románia több arcát megismerhették, hiszen a rendkívüli természeti csodák mellett a rettentő szegénységet és a gazdagságot is láthatták. A tengerben ugyan nem lehetett fürdeni, ám a napfürdőzéshez kitűnő volt az idő. A Tolna megyei társasággal nemcsak szakemberek tartottak, hanem fogyatékkal élők is. Dr. Garay Zoltánné kiemelte: nyelvismeret nélkül is remekül kijöttek egymással a magyar és a romániai fiatalok, kézzel-lábbal, okostelefon segítségével kommunikáltak.

Az Értelmi Fejlődésükben Akadályozottak Tolna Megyei Közhasznú Szervezetének nyújtott támogatás arra is elég volt, hogy visszahívják vendéglátóikat egy hétre a Balatonhoz. Megnézték Siófok nevezetességeit, hajókirándultak és jártak Budapesten is.

A táborok könnyes búcsúval értek véget, de novemberben ismét találkozhatnak a felek, hiszen újra speciális olimpiára várják a Tolna megyeieket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!