Haváriahelyzet

2017.09.21. 20:00

Ha kisebb nyomással is, de helyreállt az ivóvízellátás Paks nagy részén

Sorozatos csőtörések okoztak komoly fennakadásokat az ivóvízellátásban Pakson. Szerdán, majd csütörtökön újra megsérült egy 500 milliméteres átmérőjű nyomócső. Több iskolában holnap nem lesz emiatt tanítás.

Vida Tünde

A város háromnegyed részén – ha kisebb nyomással is – de helyreállt az ivóvízellátás, de a Malomhegy körülbelül 10-15 utcájában továbbra is vízhiányra kell számítani a Boc-hegyi magastározó töltővezetékén történt csőtörés miatt – tájékoztatott ma Csapó Sándor, a Mezőföldi Regionális Víziközmű (Mezőföldvíz) Kft. ügyvezetője a paksi városházán tartott sajtótájékoztatón.

Szerdán már ugyanezen a vezetéken történt egy meghibásodás, de a nagyátmérőjű töltővezeték (SENTAB) hibájának javítását hajnali 2-re befejezte a vízmű. Ezt követően azonban újabb csőtörés jelentkezett ugyanezen vezetékszakaszon, ami az egész várost érintő nyomáscsökkenést, vízhiányt okozott.

A haváriahelyzet rendkívüli intézkedéseket igényelt – hangsúlyozta Csapó Sándor. A város intézményeit tartályos és palackos vízzel látták el, miközben a szakemberek a megsérült szakasz feltárásán dolgoztak.

A város háromnegyed része, így a lakótelep és az óváros ellátását egy tartalék bekötéssel megoldották, de a Malomhegyen csak a töltővezeték javítása után áll helyre a szolgáltatás. Az érintett utcákba tartályos vizet szállít a Mezőföldvíz Kft. – mondta az ügyvezető.

A Fővárosi Vízmű speciális eszközzel és egy nyolcfős haváriacsapattal sietett a paksiak segítségére. Csapó Sándor nyilatkozata szerint „ideális esetben”, ha nem adódik nem várt helyzet, az éjszaka folyamán el tudják végezni a javítást, azaz holnap reggelre már helyreáll a szolgáltatás. A Mezőföldvíz Kft. ügyvezetője arra is kitért, hogy most a hiba elhárítására és a szolgáltatás biztosítására koncentrálnak, az elemzés, az okok feltárása a későbbiek feladata.

Az érintett töltővezeték cseréje régóta napirenden van, hangzott el a sajtótájékoztatón. Készült egy tanulmány, ami a város ellátásbiztonságának növelését és a Paks II. beruházás kapcsán várható lakosságszám-növekedés miatti plusz kapacitásigényt együttesen „tárgyalja”. A 2,7 milliárd forint költségű beruházás ismert mind a beruházást felügyelő miniszter, mind a kerítésen kívüli feladatokat koordináló államtitkár előtt, akik szükségesnek és indokoltnak tartják azt, mondta Csapó Sándor. Olyannyira napirenden van ez a kérdés, hogy az érintett vezeték cseréjére vonatkozó tervezésre a hivatal már megbízást adott.

 

A diákok lehet, hogy örülnek a csőtörésnek

Mivel nem lehetett garantálni a vízellátást, az iskolák egy részében nem lesz tanítás, máshol pedig rövidített tanítási napot tartanak – mondta el Szabó Péter polgármester. Az ESZI-ben, a Pro ARtisban és a KLIK-hez tartozó általános iskolákban tanítás nélküli munkanap lesz, a Vak Bottyán Gimnáziumban és a Balogh Antalban hamarabb mehetnek majd haza a diákok. A bölcsőde, az óvodák és az Életfa Idősek Otthona változatlan ellátást nyújt. Kérdéses a Paksi Gyógyászati Központ munkarendje, mert mint dr. Bodnár Imre főigazgató mondta, a fertőtlenítést például korlátozott vízellátás mellett nem lehet megoldani. Ha nem lesz vezetékes víz, a labor és az egynapos sebészet nem fogad betegeket és a gyógyfürdő is zárva lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!