Önkormányzat

2017.09.22. 19:10

Pusztahencsén feloszlott a képviselő-testület, de a részletekről nem beszélnek

Természetesen a falut is foglalkoztatja, hogy feloszlatta magát a képviselő-testület, a részletekről viszont senki nem beszél szívesen.

Vida Tünde

Az biztosan jelent valamit, hogy öt képviselő a feloszlatás mellett szavazott – mondta egy pusztahencsei hölgy, amikor a testületi döntésről kérdeztük. Vonakodott a véleményét elmondani, végül abban maradtunk, nevét nem írjuk le. Klára, nevezzük így, úgy véli nem mentek jól a dolgok, a polgármester asszony kocsiját sokszor napokig nem látták a hivatal előtt, ami egyébként hetente kétszer be is van zárva. A hivatal személyzete teljesen kicserélődött, elment mindenki, olyanok is, akik évtizedekig dolgoztak ott. – Ha rendezvény van, a falu népe semmibe van véve, idegenekkel parádézik a polgármester – fogalmazott. Egy másik asszony arról beszélt lapunknak, hogy nagy felháborodást keltett a temetőben végzett munka. Ráadásul a hírek szerint a testület erről csak utólag hozott döntést. – Olyan keskeny a járda, hogy nem tudják elvinni a koporsót és telerakatta lépcsővel, az idősek nem tudnak rajta közlekedni – panaszolta.

– Tudok róla, persze – reagált egy fiatalember. Hozzátette, véleménye van, de nem szeretne róla beszélni.

Egy más témában összehívott rendkívüli ülésen állt elő Bán István és Németh János azzal, hogy oszlassa fel önmagát a testület. Öt képviselő szavazott igennel, egy tartózkodott, Iker Ibolya volt az egyetlen, aki nemmel szavazott. A polgármester azt mondta, a feloszlatásra vonatkozó javaslatot benyújtók egyikével, Bán István képviselővel romlott meg a viszonya. Ezt a lépést az ő bosszúhadjáratának tekinti, mert múlt héten ítélet született az egyik ügyükben folytatott perben. Az ítéletről a polgármester nem akart beszélni. Azt, hogy öten a javaslat mellett voksoltak, „pillanatnyi állapotnak” értékelte. Elmondta, hogy amikor megválasztották, azt kérte, hogy húzzák együtt azt a szekeret, amire Pusztahencse van írva, most viszont úgy érzi, hogy ő húz egyedül szájában zablával, amivel mások visszatartják. Megválasztása óta a falut képviselte, általa volt „hangja” Pusztahencsének, és nagyon sok pénzt hozott a falunak, foglalta össze, hozzátéve: indulni készül az időközi választásokon, amelyek időpontjáról csütörtökön dönt a helyi választási bizottság. Várhatóan még idén megtartják.

– A polgármester asszony nem volt hajlandó együttműködni, megkerülte a képviselő-testületet a döntéseivel – reagált Bán István, aki 1994 óta képviselő, és a legutóbbi önkormányzati választáson, mint polgármesterjelölt a második helyen végzett. A képviselő azt mondta, részletekbe nem kíván belemenni, de véleménye szerint a polgármester döntései „nem voltak jogszerűek”, illetve „úgy költött el pénzeket, hogy azokról a testület nem döntött”. Példaként a falunapot említette, majd azt mondta, hosszú lenne a sor, de további részleteket nem akar elárulni. Megerősítette, hogy több peres ügye folyamatban van a polgármesterrel szemben, de ítélet még nincs. – Ez már érett régóta – mondta a döntésről.

– Ez volt az első ciklusom, de remélem nem az utolsó – mondta Magyar János alpolgármester, aki szerint „van igazság itt is, ott is”, de Bán István kritikáival 70 százalékban egyetért, mert jogi és anyagi területen kifogásolható szerinte is a polgármester munkája. Szavai szerint a hivatalban sincs rend, a testületi munka sem volt zökkenőmentes, bár biztosan van igazság abban is, hogy ők nem dolgoztak serényen. – Ha jobban dolgoztunk volna, jobban beleláttunk volna a dolgokba, és talán előbb felállunk – fogalmazott. Azt mondta, bízott benne, hogy „egy csapásban tudnak lenni”, de nem sikerült. További részletekről nem beszélt, azt mondta, ha lesz falugyűlés, ott majd számot ad a munkájáról.

– Nem a legszerencsésebb döntés volt ez, de bízunk benne, hogy jobb helyzet lesz – reagált a második ciklust töltő Rácz Attila, aki szerint a polgármester nem tartotta be a pénzügyi fegyelemre vonatkozó szabályokat, gyakorlatilag sajátjaként bánt a falu pénzével. – A falunapra úgy elköltött 1,4 millió forintot, hogy a testület nem döntött róla. A beruházások későn kerülnek elénk, gyakorlatilag nem tudunk róluk semmit, elénk teszi, és azt mondja, ha nem döntünk, holnap már késő – sorolta kritikáit a képviselő. Azt mondta, így épült olyan járda, ami a semmiből a semmibe vezet, és így készült el a temető beruházás. Rácz Attila úgy véli, baj van a hivatalban is, mert teljesen kicserélődött a személyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!