Vespa-találkozó

2017.07.25. 17:45

Tele volt „darazsakkal” a Béla tér

Szekszárd adott otthont a július 20–23. között a tizennegyedik Vesparádénak, a vespások országos találkozójának, amelyet minden évben más városban tartanak.

Hargitai Éva

Arra, hogy idén miért éppen Szekszárd lett a kiválasztott, egyrészt a szervező Szabó család, Annamária és Péter a válasz, másrészt pedig az, amit a találkozó ajánlása szerint a város és környéke adni tud: jó bort, kiváló helyi élményeket, finom ennivalókat, jó társaságot, kellemes léptékű motoros kirándulásokat. A „darazsak” szerelmesei már csütörtökön gyülekeztek, egy kis ráhangolódással kezdve a programokat. Pénteken a résztvevőket egy kisebb túrára invitálták a környékbeli erdős utakra – a szekszárdi kilátó meglátogatása után Bátaszék felé vették az irányt, Palatinca érintésével Szálkára hajtottak, ahol a strandot is kipróbálták.

Ha már Szekszárd volt a központ, nem maradhatott el a borkóstoló sem, amelyet délután meg is ejtettek. A pénteki bemelegítés után szombaton már nagy túrára indultak a vespások. A körben szerepelt Szálka, Bonyhád, Mecseknádasd, Pécsvárad, Komló-Zobákpuszta, Szászvár – itt a Simson Klub is csatlakozott –, Bonyhád, Zomba. Délután értek Szekszárdra a Béla térre, ahol bárki megtekinthette a kiállított motorcsodákat. Például köztük a legidősebbet, egy 71 éves zöldeskék modellt, amellyel éppen egy hölgytulajdonos büszkélkedhetett. Egyébként a motorosok körében itt is felülreprezentáltak voltak a férfiak, mindössze néhányan képviselték a női nemet.

 

A márka létének 70. évfordulóját tavaly ünnepelték, hiszen 1946-ban kezdték el a gyártását a Piaggo gyárban. Az igazán kultikus, nagy értéket képviselő „darazsak” a 1960-as, 1970-es években készültek. Túrázásra viszont már inkább az újabb, sportosabb, erősebb járgányok alkalmasak.

Ez a világ könnyen be tudja szippantani az embert. Annamária elmondta, férjével négy éve tették le a motoros jogsit, azóta rengeteget túráznak, összesen mintegy 30 ezer kilométert tettek meg. Folyamatosan járnak külföldi találkozókra is, többek között két éve Horvátországban jártak a világtalálkozón, ahol fergeteges hangulat és 5500 motor volt.

A szekszárdi találkozón a résztvevők száma száz felett volt. Érkeztek az ország minden részéről Szombathelytől Nyíregyházáig, jöttek Belgrádból, Dunaszerdahelyről, egy olasz fiatalember pedig Pozsonyból motorozott el idáig. Szekszárdon egyébként nem túl nagy a vespások köre, 10-12 motor képviselheti a márkát a városban.

A korelnök a vespások közt a találkozón Szili Imre Balázs volt (Budapest) a maga 75 évével. Mint elmondta, 1970 óta vespás: egy 11 éves, általa egy évig használt leharcolt Lambrettát cserélt le egy Vespa 180 Super Sportra. Miután 1976-ban megnősült, úgymond „imidzsváltáson” esett át, családos ember lett belőle. A „darázs” pedig három évig állt letakarva az udvarukon. Végül meghozta a nehéz döntést, és megvált tőle – amit ma már nagyon bán. Bár a Pirelli gumik három év alatt sem eresztettek le, azt gondolta, hogy aki megveszi a motort, fél évig fogja bütykölni, hogy használni tudja – tévedett. Vespát újra 2004-ben vett, mégpedig egy PX 125-ös típust. Ennek még mindig tulajdonosa, de már egy 300-assal jár, nem csak túrázni, hanem mindenhova.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!