kapcsolatok

2017.10.23. 07:00

Tovább folytatódik az iskolák közötti csereprogram

A Paks–Kézdivásárhely közötti kapcsolat tovább gazdagodott: ötvenegy székely fiú és lány vendégeskedett Pakson. A cserediák programban kulcsszerepet vállaló iskolák megerősítették szerződésüket.

Vida Tünde

Nem voltam még Erdélyben, de most úgy érzem, egyre nagyobb prioritás, hogy eljussunk. Nagyon sokat adott, hogy velünk volt Dorka. Életre való, okos kislány – fogalmazott dr. Kiss Péter hóna alatt az emlegetett erdélyi csemetével, Deák Dorkával. Mint Péter mondta, nővéréék tapasztalt cserediák fogadók, ezért volt egy kis rálátásuk a programra, meglepetés nem érte őket. Kislányuk már két éve kérte, hogy hozzájuk is jöjjön erdélyi kislány, a szülők most látták elérkezettnek az időt. – Nagyon nagy felelősség – jegyezte meg dr. Kiss Péter. Azt mondta, fontos, hogy mindenki körültekintően járjon el annak érdekében, hogy életre szóló pozitív élmény legyen a gyerekeknek. Esetükben, úgy tűnik, erre minden esély megvan. –Nagyon megszerettük, hiányozni fog – mondta a fogadó édesanya.

Knisz Judit azt mesélte, hogy nagyon gyorsan megtalálták a közös hangot a lányok, akik mindketten állatimádók, így például lovagolni is voltak. A tizenegy esztendős Dorka azt mondta, olyan fantasztikus élményekkel lett gazdagabb, hogy el sem tudja mesélni. Elárulta, hogy nagyon reménykedett, hogy jó családba kerül. Ez sikerült is barátnője közbenjárásával. Kincső ugyanis már kétszer vendégeskedett Pakson.

Janecska Eszter hatodik osztályos a II. Rákócziban, tavaly ő járt először Ábri Boglárkáéknál, aki most viszonozta a látogatást. A két lány egyszerre vágta rá az igent a kérdésre, hogy barátok lettek-e. Tavaly ősz után, idén nyáron is találkoztak, és nem kell megvárni a következő cserediákprogramot sem, mert jövő nyáron is nyaralnak majd együtt a Balatonon. A köztes időben interneten tartják a kapcsolatot. Eszter édesanyja, Anikó azt mondta, nyugodt szívvel engedte el tavaly a lányát, mert azt gondolja, hogy Erdélyben olyan a mentalitás, amiből sokat tanulhatnak a magyarországi gyerekek. Hozzátette: a mostani találkozás is jól sikerült. – Áldott jó, tündéri gyereket kaptunk, visszafogott, aranyos lány – jellemezte.

Az erdélyi gyerekek egy hetet töltöttek Pakson. Előzőleg két kísérőjükkel, Kelemen Évával és Balog Katalinnal egy budapesti kiránduláson vettek részt, amelynek emlékezetes eleme volt a Miniverzum meglátogatása. A gyerekek a hetet családoknál töltötték, paksi társukkal együtt jártak iskolába, iskolai és egyéb programokra, szerdán pedig egy közös cirkuszi kaland várt rájuk.

A pénteki Deák Diáknapon a diákcserében részt vevő Paksi Deák Ferenc Általános Iskola és a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola, valamint Molnár Józsiás Általános Iskola megerősítette a tíz éve kötött testvériskolai szerződést, az összes gyerek részvételével zajló ünnepi eseményen deklarálták, hogy folytatni kívánják a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!