hőhullám

2017.08.02. 07:16

Megdől-e a héten a 2007-es meleg rekord?

Címkék#időjárás

Az OMSZ hőhullám leltárt készített az elmúlt bő három évtizedről.

TEOL

A hőhullámok hatása több jellemzőtől függ, ezek például a hossz, az intenzitás, vagyis összességében mennyivel alakult a hőmérséklet egy küszöbérték fölött, illetve mekkora volt a csúcsérték a hőségperiódus során – olvasható a met.hu oldalon.

A nyolcvanas évek elejétől elvégezte az OMSZ a hőhullámok egyfajta kategorizálását, szemléltetve a hőhullámos periódusok előfordulásait és azok erősségét. A diagram az alábbi hőhullám karakterisztikákat mutatja:

 • a legalább három napig tartó 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérsékletű időszakok tartama (nap),
 • a legmagasabb napi középhőmérséklet a hőhullám során és
 • az intenzitás (25 °C feletti hőmérséklet összeg), amit a körök mérete szemléltet.
 • Összefüggőnek tekintette a meteorológiai szolgálat két hőségperiódust, ha legalább három napig nem csökkent a napi középhőmérséklet 23, vagy egy napig 20 fok alá. Az értékelés az OMSZ éghajlati adatbázisán nyugvó, reprezentatív, az egész országot lefedő rácshálóra interpolált (MISH, Szentimrey és Bihari) és homogenizált (MASH; Szentimrey) országos napi átlaghőmérsékletek alapján készült az 1981–2016 időszak adatainak felhasználásával.

  Hőhullám leltár
  Forrás: met.hu

  A vizsgált időszak első hat évében 1986-ig egyáltalán nem fordult elő a kritérium rendszernek megfelelő periódus, az első komolyabb hőhullám 1987-ben lépett fel. A leghosszabb hőhullámot 1994-ben kellett elszenvedni, ekkor 15 napig kitartott a hőség, a legmagasabb napi középhőmérséklet akkor 27 fok volt. Ez a hőségperiódus korántsem volt olyan intenzív, mint a legnagyobb körrel szemléltetett 2007-es (július 15–24.), ami ugyan 10 napig tartott „csak”, de a legintenzívebb volt (28.6 fok). Az országos meleg rekordot is ennek során rögzítették: 2007. július 20-án, Kiskunhalason 41,9 Celsius-fokot mértek.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában