időjárás

2019.01.16. 20:00

Babákat, időseket kínoz a front

Egymást érik az időjárási frontok. Egy héten belül is legalább háromszor váltott az idő, amit tovább nehezített az erős szél. A háziorvosok szerint az idősebbeket, a betegeket és a csecsemőket viseli meg a legjobban.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Nem tévhit, az időjárási front valóban hatással van a szervezetünkre, ezt egyre több kutatás bizonyítja, erősítette meg dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos. A doktornő szerint a jellegzetes hatásokat nem szabad lebecsülni, mert bár egészséges ember nem hal bele a légköri jelenségbe, a légnyomás hirtelen változásába, a meglévő betegségek tüneteit veszélyes mértékben felerősítheti.

A csecsemőknél nyugtalanság, étvágytalanság, alvászavarok jelentkezhetnek. Van, aki a melegre, más a hidegre érzékeny, de olyan is van, aki mindkettőre. Hogy ennek mi az oka, arra egyelőre nincs válasz.

Az idősebb, beteg embereket is nagyon megviseli a változás. A hidegfront főként görcsös tüneteket okoz. Ez azonban nem csak arra a napra vonatkozik, amikor megérkezik, mert hatása már egy-két nappal korábban érezhető. Emiatt van az is, hogy – bár gyakran még éppen nincs hidegfront – egyszer csak vesegörcspanaszok áradata érkezik a mentőkhöz és az ügyeletekre. Másik jellemzője lehet a hidegfrontnak a reumatikus és mellkasi fájdalom. Utóbbi társulhat vérnyomás-emelkedéssel, keringési zavarokkal, következménye pedig akár infarktus vagy koszorúérgörcs is lehet. A belgyógyászok szerint önmagukban az időjárási frontok egészséges embereknél nem okozhatnak rosszullétet, de egy adott kor felett már ilyen-olyan betegsége, kopása van az embernek, így sajnos befolyásolhatja az aznapi állapotát a légnyomás változása.

A szülészeteken is tapasztalhatóak a frontok: melegnél a „normál” szülések száma emelkedik meg, és ezek a szülések több vérzéssel is járhatnak. Hidegfront esetén többnyire koraszülések indulnak be az erősödő görcsök miatt.

A Tolnai Népújság és a TEOL egy kis játékot hirdet olvasói között. Vasárnap éjfélig várunk időjárással, időjárási jelenségekkel kapcsolatos fotókat a [email protected] e-mail-címre. Kérjük, a könnyebb azonosítás érdekében, tárgyban a következőt jelöljék meg: „Időjárás nálunk” A legjobban sikerült felvételeket közzétesszük és díjazzuk.

Most gyorsan követik egymást a hideg- és melegfrontok

Levertség a melegfront után és hidegfront előtt egyaránt jellemző. Melegnél jellemzően aluszékonyabbak az emberek, hidegnél izgatottabbak, mondta dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvos. Vérnyomás-ingadozás, asztmatikus rohamok és alvászavarok azonban bármelyik frontnál előfordulhatnak. Ezekkel a tünetekkel rendszerint a háziorvoshoz fordulnak elsőként az emberek.

Nők, túlhajszolt életvitelű emberek, idősek, gyermekek ők a leginkább frontérzékeny réteg. Mostanság az időjárási frontok olyan gyorsan követik egymást, mint korábban sosem, amihez ha az erős szél is társul, a tünetek összefolyhatnak, egyszerre jelentkezhetnek a panaszok. Életveszélyt azonban egészséges emberre nem jelent sem a hideg-, sem a melegfronti, sem a kettős fronthatás.

A betegeknek azonban komolyan kell venniük a jelentkező tüneteket, jobban kell figyelniük a gyógyszereik pontos adagolására, tette hozzá a háziorvos.

A mozgás segít

A monoton mozgások, így a futás, a séta, a jóga, de az autogén tréningek, relaxációs technikák alkalmazása is sokat segíthet a frontérzékenyeknek, célszerű ezekre időt szakítani, hosszú távon nagyon kifizetődő, mondta az általunk megkérdezett szakember. Emellett természetes módszerként a citromfű-, a levendula-, az orbáncfűkészítmények alkalmazását is érdemes kipróbálni, melyeket leginkább teaként érdemes fogyasztani. Ezzel a folyadékpótlás is megoldódik. A fényszegény, kellemetlen, borús idő mentális panaszokat is okozhat még az egészséges embereknél is, ilyenkor gyakran fáradtabbak, ingerültebbek lehetünk a szokásosnál, de van, akinél depressziós tünetek jelentkeznek. A rendszeresen alkalmazott fényterápia megoldást nyújthat tartós problémák esetén, az előttünk álló téli napokon gyakori alkalmazása javasolt.

A következő napokban sem kímél bennünket az időjárás, csütörtökön még a tavaszt idézi plusz 10 fokkal, péntektől pedig egy mediterrán ciklonnak köszönhetően eső, majd hó eshet Tolna megyében. Hétvégétől napról napra egyre hidegebb lesz.

Várjuk az időjárással kapcsolatos fotókat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában