előrejelzés

2020.07.16. 07:00

Hosszú, forró nyár helyett változékony időjárás lesz

Egymást érik az időjárási frontok, a pár napig tartó kánikulának immár a menetrend szerint megérkező hidegfront vet véget. Vajon milyen lesz a nyár második fele, hiszen eddig nem sok hőségnapot lehetett feljegyezni.

Mauthner Ilona

20190722 Dombori Dombori strandkörkép Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Forrás: MW-archívum

Fotó: Mártonfai Dénes

Az idei év nagyon furcsán alakult, hiszen más években már májusban kánikulai napokat jegyezhettünk fel, nem véletlen, hogy május elsejével nyitnak a strandok is. Idén a május ugyan száraz volt, de inkább langyos, mint meleg, a június kifejezetten hűvös, július elejére pár napra megérkezett a nyár.

Dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök, aki évtizedek óta napról napra feljegyzi az időjárás változásait, megjegyezte, régen, úgy negyven-ötven évvel ezelőtt ilyenek voltak a nyarak. Kellemesek, elviselhetőn melegek, kevés hőségnappal. Ettől elszoktunk, ez az oka annak, hogy „keveselljük” a forróságot.

Bár a kánikula leginkább azoknak hiányzik, akik nyaralni indultak, akik viszont dolgoznak, akár egy irodában, akár kint a szabadban, nekik nagyon is kellemes a jelenlegi idő. Kedden hajnalban például Szekszárdon nyolc fokot mértek, és bár napközben kellemesen felmelegszik az idő, nem valószínű, hogy a tavaink vizeinek hőmérséklete ideális lenne a fürdőzéshez. Júniusban például idén mindössze négy hőségnap volt, ebből kettő forró, ami azt jelenti, a hőmérséklet délután elérte a 35 fokot. Tavaly júniusban húsz hőségnap volt. Júliusban eddig mindössze nyolc hőségnap volt, ebből egy volt forró. Tavaly huszonhat hőségnap volt júliusban. Igaz, még csak a felénél tartunk az egyik legmelegebb nyári hónapnak, de a nyaralóknak az nem túl jó hír, hogy e héten csütörtökön ismét egy lehűlés zavarja meg a további felmelegedést.

Nehéz tehát tervezni annak, aki a forró nyári napokra vár, mert vízpartra menne nyaralni, a szélsőségesen változékony időjárás viszont nagyon megviseli azokat, akik érzékenyek a frontokra. A pár napos kánikulára, majd a húsz fokkal alacsonyabb hőmérsékletre nehéz felkészülni. Az idősebbek szédülésre, a vérnyomás ingadozására, ízületi fájdalmakra panaszkodnak, bár a nagyon szeles idő a csecsemőket, kisgyermekeket is megviseli. A jelenlegi időjárásra az is jellemző, hogy úgy tör be a hidegfront, hogy nem sok esőt hoz, csak nagy szelet és lehűlést. Emiatt viszont a mezőgazdaságban gazdálkodóknak fáj a feje. A szárazság ugyanis hónapok óta tart.

A szeptember viszont forró lesz

Többféle előrejelzés is készült már az idei nyárra, ilyen többek között a Dávid-féle naptár is. Abban a legtöbben egyetértettek, hogy a július rapszodikus lesz, ami már eddig is látszik. Az augusztus viszont forró lesz, főleg a hónap közepe, és tart majd a meleg nyár szeptemberben is. Ha valóban így lesz, annak bizonyára a szőlőtermelők is örülnek majd. A jelenlegi kilátások szerint októberben vált az időjárás, még talaj menti fagyok is előfordulhatnak. A hőmérséklet pedig nem éri majd el a húsz fokot.

Borítóképünk archív felvétel, tavaly készült a dombori strandon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában