Fagyos reggelek

2022.01.25. 14:00

Bár mi didergünk a hidegben, a mezőgazdaságnak ez az időjárás most a jó

Hétfőn hajnalban mínusz kilenc és fél fokot mértek Szekszárd határában, és ma reggel is fagypont alatt maradt a hőmérő higanyszála, ami nem szokatlan január utolsó hetében.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Bár az elmúlt években inkább az volt a jellemző, hogy elmaradtak a fagyos reggelek, és a tavaszt idézte a tél, majd áprilisban visszaköszönt a hó és a fagy is, ami nagy kárt okozott a gyümölcsösökben.

Dr. Gabi Géza szekszárdi agrármérnök szerint ideális az idei tél, az őszi vetéseket ez a fagy még nem károsítja, kicsit megszaggatja a búza gyökerét, de ezzel jót tesz a növénynek. A repce szereti ezt az időt, és a rovarokat, gombás kártevőket is ritkítja a hajnali fagy. Esőből, hóból viszont lehetne több, mert nagyon szárazak a földek. Novemberben 59, decemberben 67 milliméternyi eső hullott, így közel száz milliméternyi csapadék hiányzik a földekből. A szárazságot csak fokozza a gyakori szél, ami a meglévő nedvességet is kiszívja a földekből. 

Egyelőre sok teendő nincs a szabadban, metszik a gazdák a szőlőjüket, illetve a szántóföldi termelők készülődnek a fejtrágyázásokra. Úgy tűnik, január végéig nem változik nagyot az időjárás. Hideg, szeles idő lehet a következő napokban is, sőt, az előrejelzések szerint a mínusz tíz fokot is megközelítheti a hajnali hőmérséklet. 

Dr. Gabi Géza szerint utoljára 2017-ben volt hasonlóan hideg a január, akkor egész hónapra vetítve a napi átlaghőmérséklet mínusz 4 fok volt. Január közepén pedig több hajnalban is mínusz 13 fokot mértek. Abban az évben korán jött a tavasz, március végén már 25-26 fokos volt a meleg. Áprilisban nem volt már fagy, szépen termett a sárgabarack, nem fagy­tak el a virágok, mint tavaly, amikor április 7-én, a kajszi virágzása idején mínusz 6 fokot mértek hajnalban Szekszárdon.

Nem fáznak

Az általunk megkérdezett gazdálkodók is azt mondták, inkább januárban jöjjön a hideg, amikor még semminek nem árt. A mínusz 15 fokban sem sérül meg a szőlővessző, nyilván ilyen hidegben senki nem metszi a szőlőt, a januári fagyok a gyümölcsfáknak és a szántóföldi növényeknek sem ártanak. A juhoknak, lovaknak, szarvasmarhának nem árt a hideg, az állatok napközben szeretnek kint mozogni, éjszakára pedig több almot kapnak, hogy ne fázzanak meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában