Elsőfokú készültség

2023.01.26. 20:00

Tolnában nem vészes a belvízhelyzet

Egyelőre nem okoz komolyabb gondokat a belvíz Tolnában. A megyében jelenleg két belvízi öblözetben van – a legenyhébb fokozatú – vízügyi készültség.

S. K.

Az Őcsény-ebesi szivattyú működését napközben folyamatosan ellenőrzik (Fotó: Makovics Kornél)

– Az elmúlt hetekben, napokban lehullott rekordmennyiségű csapadék miatt a vízfolyások medreinek telítettsége nőtt, két öblözetben rendeltek el I. fokú belvízvédelmi készültséget – tájékoztatott Beke Zsolt, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tolna Megyei Szakaszmérnökségének vezetője.

Január 20-án a Szekszárd-simontornyai belvízöblözetben, a Nádor-csatornán rendeltek el I. fokú belvízvédelmi fokozatot. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Nádor-csatorna zsilipjeit lezárták, illetve ahol nem teljesen zárt a zsilip, ott mögötte, a mentett oldalon úgynevezett másodlagos elzárást végeznek, pallókból, homokzsákokból.

Ezen a vízfolyáson nem olyan magas a vízszint, hogy ún. fakadó vizek jelenjenek meg a mentett oldalon. Ahol a földeket víz borítja, ott a telítődött felső talajréteg nem tudja befogadni a sok csapadékot, tehát nem a csatorna magas vízállása miatt alakulnak ki belvizes területek.

Belvíz kiszivattyúzása a termőföldekről. Wolfárt László területi felügyelő (kék kabátban) és Laczó Zsolt csatorna őr mutatta meg a szivattyú működését. (Fotó Makovics Kornél)

Január 24-én reggel a Szekszárd-bátai belvízvédelmi öblözetben, az Őcsény-ebesi átemelő szivattyútelepen rendeltek el I. fokú készültséget. Ez a szivattyú továbbítja a Szekszárd-bátai főcsatornába a Szekszárd irányából érkező vizeket. A berendezés automatikus üzemű, azaz meghatározott vízmagasság esetén be-, illetve kikapcsol. A készültség itt azt jelenti, hogy naponta 6 és 18 óra között a vízügy munkatársa ellenőrzi a szivattyút, az uszadékot eltávolítja, a rácsokat tisztítja.

Beke Zsolt elmondta, hogy a bátai szivattyútelepet egyelőre nem kellett beindítani, ugyanis a Duna vízállása jelenleg alacsony, így gravitációsan ki tud folyni a víz a csatornából a folyóba.

Egyelőre nem okoz komolyabb gondokat a belvíz Tolnában. (Fotó Makovics Kornél)

A tolnai és a faddi holtágak fogadják be és tárolják azon környék csapadékvizét. Itt nincs készültség, a holtágak vízszintje néhány centivel emelkedett, ami még kedvezőnek is mondható.

A negyedik Tolna megyei öblözet a Kapos-Koppány környéke. Ezeken a folyókon a január 19-i és január 24-i éjszakán kisebb árhullám alakult ki, amelyek meghaladták az elsőfokú készültség szintjét. Az árhullámok azonban olyan gyorsan levonultak, hogy nem volt szükség készültség elrendelésére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában