Vihar

2024.06.25. 11:24

Afrikai eredetű por után szűnni nem akaró villámlás (videó)

Porban gazdag légkörbe futott be szombaton éjjel a hidegfront és annak csapadékrendszere. A villámok szinte megállás nélkül cikáztak, megvilágították a környezetet.

Mauthner Ilona

Volt olyan terület, ahol tíz perc alatt több, mint ezer villámlást mértek (Forrás: Lightning applikáció)

Egymást érték a szupercellák

A front Tamási felől vonult át Tolnán. A legerősebb vihar Sárszentlőrinc körzetében volt, ahogy haladt a sok felhő lefelé úgy csökkent a csapadék mennyisége is, Bátaszéken például csak 2 milliméternyi eső hullott, noha hatalmas villámlások ott is voltak. A délnyugatról északkelet felé mozgó, gyorsan robogó szupercellák ékként hasítottak a meleg, porban gazdag légkörben, helyenként kifejezetten látványos felhőzetet villantva.

A percenkénti villámlások száma Bogyiszló körzetében, szombaton
A percenkénti villámlások száma Bogyiszló körzetében, szombaton
Forrás: Lightning applikáció

Saras esőt hozott a sivatagi por

A szombat éjszakai, hajnali záporok, zivatarok többfelé okoztak saras esőt. A szaharai por szinte minden tereptárgyon megjelent, összekoszolta az autókat, barnára változtatta az esővíz gyűjtőket, és a kerti bútorokat sem kímélte.

Már pénteken este olyan sok volt a por felettünk, hogy fél órával napnyugta előtt már eltűnt a Nap a horizonthoz közeli poros légrétegben. Az előző napokban nemcsak a hőségből, hanem szaharai porból is bőven kijutott, pénteken alkonyatkor azonban igazi sivatagi naplementében lehetett részünk. A nagy mennyiségű por aranysárgára, barnára változtatta az eget, és már fél órával napnyugta előtt eltűnt a Nap a poros légrétegben.

A por egészségkárosító hatása

Belélegezve minden levegőben szálló szilárd szemcsének van egészségkárosító hatása, mert a tüdőben lerakódik az idegen anyag – erre már a Háziorvosi Ügyeleti Ellátás telephelyvezetője hívta fel a figyelmet. A tüdőben található léghólyagokból a csillámszőr elkezdi kitakarítani a porszemcséket, azonban ez irritációval jár. – Megfigyeltük, hogy amikor egy ilyen szaharai porfelhő éri el a hazának, akkor megnő a légúti irritációval jelentkező betegek száma az ügyeleti ellátásban. Sokszor az allergiához hasonló tüneteket okoz ez a sivatagi por, ami a levegővel érkezik fölénk. Nagyon sokszor köhögéssel, szemirritációval és ehhez társuló panaszokkal jelentkeznek a betegek – fogalmazott.

Így hagyta el az országot a szombati vihar, sok helyen okozott jégesőt is
Így hagyta el az országot a szombati vihar, sok helyen okozott jégesőt is
Forrás: idokep.hu

Ha kell, tegyük fel a maszkot

Az afrikai eredetű por a gyermekek, az idősek, és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők esetében jelent nagyobb veszélyt. 

Amikor nagyobb koncentrációban érkező szállópor érkezik hazánk felé, akkor lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban. Ha mégis ki kell mennünk a lakásból, akkor pedig viseljünk maszkot.         

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában