időjárás

2019.05.18. 07:00

A június is esős lesz, július elejéig még várni kell a nyárra

Egymást érik az időjárási frontok, néha még a téli kabát is előkerül, ami szégyen a májusi időjárásra nézve, majd pár nap múlva pólóra vetkőzünk. Az előrejelzések szerint a június is csapadékosabb lesz a szokottnál és egyben hűvösebb is. Az igazi nyárra július első felében, illetve augusztus első két hetében számíthatunk.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Egyik végletből a másikba esik az időjárás, már ami megyénket illeti. A fülledt, meleg idő egy nap alatt átvált esős hűvösre, mintha nem is a nyárra, hanem a télre készülnénk. Egy átlagos évben májusban már azzal foglalkozik az ember, mikor menjen ki a strandra. Vajon milyen lesz a június, mikor lesz igazi nyár, mikorra időzítsük a nyári szabadságunkat, és még sok más kérdés fordul meg az ember fejében.

A meteorológusok mindig elmondják, hogy felelőtlenség hónapokkal előre kijelenteni, milyen lesz az időjárás, de a hosszútávú előrejelzésre igény van. Ennek egyik ismert képviselője Dávid Mihály magánmeteorológus, aki szerint a hosszútávú előrejelzések olyan jelenségekből indulnak ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást. Ezek lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Másik jellegzetesség, amikor a meteorológusok az átlagtól való eltérést jelzik, tehát azt, hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.

Dávid Mihály szerint a június is hasonló lesz a májusi időjáráshoz, csapadékos és hűvös, majd pár napra ismét meleg. Az igazi, tartós kánikulára július elejéig várni kell. Az idei nyár összességében nem lesz elviselhetetlenül meleg, mert gyakori esők, viharok, lehűlések jellemzik. Ez folytatódik augusztusban is, majd 20-a után mérséklődik a hőmérséklet. A tartósan szárazabb időszak szeptemberben lesz, aminek a borászok örülhetnek, hiszen ekkor kezdődik a megye borvidékein a szüret.

A brit meteorológiai intézet professzora, Adam Scaife egy évvel ezelőtt azt mondta, a 2019-es esztendő valószínűleg a harmadik legforróbb év lesz, mióta a 19. század közepén megkezdték a rendszeres méréseket. Igaza lett. A felmelegedés egyik jele, hogy az amerikai hó- és jégadatbázis december közepi mérései szerint mind az északi, mind a déli sarkköri tengeri jég kiterjedése minden idők legkisebbike lett. A múlt év 0,86 fokkal haladta meg az átlagot, az El Nino ehhez mindössze 0,2 fokot tett.

A frontok mindenkit megviselnek

Az időjárási frontra érzékenyeket meggyötri ez az idő, a hirtelen váltások pszichoszomatikus tüneteket (vérnyomás ingadozás, szívritmus zavar, szorongás érzése, szédülés, gyomorbajok, alvászavarok, derékfájás) okozhatnak, mondta Ferk Dóra szekszárdi háziorvos. Gyakoribbak a trombózisok, illetve a szívinfarktushoz hasonló tünetek. A doktornő ugyanakkor hozzátette, a megfigyelések szerint éves szinten, összességében, nem több a hirtelen fellépő súlyos-életveszélyes betegségek száma, csak ezek jellemzően a frontok idejére sűrűsödnek. Természetesen a hirtelen váltás a hidegről a melegre, vagy éppen fordítva, az egészséges emberek szervezetét is megviseli, csak ők ezt kompenzálni tudják egy-egy kávéval, sétával vagy kis odafigyeléssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában