belvíz, árvíz

2018.03.21. 20:00

Több mint kétezer hektár van víz alatt

Jelentős területen okoz problémát a belvíz és az áradás. Árvízvédelem van érvényben a Sión.

Hanol Erzsébet, Mauthner Ilona

Dr. Csonki István, a Középdunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy Tolna megyében a belvízzel elöntött területek nagysága március 20-án összesen 2299 hektár volt. A Szekszárd-Bátai, a Bölcske-Bogyiszlói és a Szekszárd-Simontornya belvízvédelmi szakaszokon I. fokú készültségi fokozat, a Tolnanémedi-Dombóvár és a Tolnanémedi-Siófok belvízvédelmi szakaszokon pedig III. fokú készültség van érvényben.

Az adatokat részletezve az igazgató elmondta, hogy a Szekszárd-Bátai öblözet egyes mély fekvésű területein nem biztosított a gravitációs vízelvezetés, ezért az Őcsény-Ebesi és a Várdomb-Óbereki automata szintvezérlésű közbenső belvízátemelő szivattyútelepeket január 8-tól üzemeltetik. Januárban két kisebb árhullám vonult le a Dunán, emiatt le kellett zárni a bátai zsilipet, és a Szekszárd-Bátai-főcsatornán érkező belvizek átemelését a Báta II. szivattyútelep végezte.

A Szekszárd-Bátai belvízvédelmi szakaszon az elmúlt időszak csapadékos időjárása és a hóolvadás következtében a Lankóci-Kis-Duna-csatornában fokozat feletti vízállás alakult ki. A belvízöblözet vizei a nyitott bátai zsilipen keresztül gravitációs úton távoznak, azonban az öblözet alsó szakaszának tehermentesítése, illetve a felső szakaszon lévő csatornák mederteltségének csökkentése érdekében március 9-től a Lankóci szivattyútelepre I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. A szivattyútelep 24 órás üzemben, az érkező belvízszintekhez igazított kapacitással működik.

A Bölcske-Bogyiszlói belvízvédelmi szakaszon található Tolnai-Holt-Duna északi ágában szintén fokozat feletti vízállás alakult ki. A belvízvédekezési feladat ellátás során az I. fokozatnak megfelelő figyelő, jelentő szolgálat működik, különös tekintettel Tolna belterületi szakaszaira. A Faddi-Holt-Duna vízállásának csökkentése érdekében szivornyát üzemeltet az igazgatóság. Az Északi Holtág vízállásának csökkentése érdekében a Mádi-Kovács zsilipen keresztül folyamatos a vízátvezetés a Déli Holtágba. Tolna önkormányzata március 8-tól a holtág hatáskörzetére I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

A Balaton intenzív vízeresztése és a Kaposon levonuló árhullám miatt a Szekszárd-Simontornyai belvízvédelmi szakasz simontornyai őrjárásában március 9-től I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A Nádor-csatorna emelkedő vízállása miatt az I. fokú belvízvédelmi készültséget március 18-tól a védelmi szakasz minden őrjárására kiterjesztették. Sárszentlőrinc polgármestere a település közigazgatási területére vonatkozóan hétfőn II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

A Kapos magas vízállása miatt a Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakasz őrjárásaiban március 8. óta III. fokú belvízvédelmi készültséget tart az igazgatóság. A Kapos felső szakaszán a dombvári és a kurdi őrjárásokban II. fokú, míg a torkolati szakaszon III. fokú készültségi szintnek megfelelő vízállások vannak. A dombóvári és a kurdi őrjárásokban lassú apadás tapasztalható, Pincehelynél a vízállás stagnál.

A Balaton magas vízszintje miatt február 7-én a siófoki vízszint szabályozó zsilip nyitásával elkezdődött a szinten tartó vízeresztés. Emiatt a Tolnanémedi-Siófok belvízvédelmi szakaszon még aznap I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. A vízeresztés ellenére a tó vízállása továbbra is emelkedett, így a vízeresztés intenzitásának növelésére volt szükség, ezért a védelmi szakaszon a belvízvédelmi készültséget március 14-én III. fokúra emelték. A védelmi szakaszon nyolc mobilszivattyút telepítettek Tolnanémedi, Siójut és Siómaros térségébe. Az övárkokban összegyűlő vízmennyiségtől függ a szivattyúk üzemeltetése.

Árvízvédelem van érvényben a Sión

Az árvízvédelem kapcsán dr. Csonki István elmondta, hogy a Balaton árapasztó vízeresztésének megindítását, valamint a vízeresztés mértékének növelését követően a Kölesd-Simontornyai árvízvédelmi szakaszon a vízszintek jelentősen megemelkedtek, mely egyes alacsonyabb küszöbszinttel rendelkező műtárgyak zárását tette szükségessé. A vízeresztés miatt a teljes védelmi szakasz fokozott felügyelet alatt áll, és február 20-ától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Sió-csatorna Kölesd és Simontornya közötti mederszakaszán.

A védelmi szakasz Pálfai gátőrjárásában mederrézsű suvadás alakult ki mintegy 200 méteren, amely azonnali beavatkozást igényelt. A beavatkozás során március 8-án elkészült kőmű már teljes hosszában biztosítja a vízoldali rézsűt. A kialakult helyzet a Balaton vízeresztésének mértékét, illetve a Sió-csatorna vízlevezető képességét már nem befolyásolja. A védelmi szakaszon figyelő, jelentő szolgálatot látnak el.

Az elmúlt napok csapadékossága és a Kaposon levonuló árhullám miatt II. fokra emelték a védelmi fokozatot Kölesd-Simontornya árvízvédelmi szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában