közokirat-hamisítás

2017.08.13. 09:02

Adás-vételivel akartak trükközni, nem jött össze

Ötven nap elzárásra ítélt egy 31 éves férfit a Szekszárdi Járásbíróság társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének elkövetése miatt. Negyvenkét éves társát pedig három év próbára bocsátották.

Ihárosi Ibolya

Az I. rendű vádlott többszörösen büntetett előéletű. Van szakmája, de bejelentett munkahellyel nem rendelkezik. Többször is elítélték már lopásért, s egy alkalommal több ítéletét összbüntetésbe foglalva 1 év 4 havi szabadságvesztést, másik alkalommal pedig szintén lopás és más bűncselekmények miatt 1 év 2 havi börtönbüntetést kapott. A II. rendű vádlott büntetlen előéletű, szakmunkás, de ő is alkalmi munkákból tartja fenn magát.

Az I. rendű vádlott tavaly tavasszal megvásárolt egy autót nyolcvanezer forintért, amelynek az árát ki is fizette. Az autót azonban már ezt megelőzően sem íratták át, így az a gépjármű nyilvántartás szerint a II. rendű vádlott nevén szerepelt. Annak érdekében, hogy az átírással kapcsolatos költségeket ne kelljen megfizetnie az I. rendű vádlottnak, abban egyeztek meg, hogy nem adásvételi, hanem üzembentartói szerződést kötnek. A II. rendű vádlott, mint az autó tulajdonosa tavaly április végén egy formanyomtatvány igénybevételével meghatalmazta az I. rendű vádlottat, hogy a gépjárművel kapcsolatos ügyintézés során helyette és nevében eljárjon.

A beadott papírok alapján az illetékes közlekedési hatóság be is jegyezte az I. rendű vádlottat, mint a szóban forgó autó üzembetartóját, ily módon hamis adatok kerültek a közhiteles nyilvántartásba. A szerződést tanúként aláíró nő tudta, hogy a szerződés nem a felek valódi szándékát tükrözi, hanem az autó adásvételét leplezi. Az ellene e miatt indult eljárást az ügyészség megrovással zárta le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában