balesetek

2018.04.24. 15:30

A rosszul megválasztott sebesség veszélyes

A motorosokat nem védik passzív biztonsági eszközök, számukra fokozott óvatosság ajánlott.

Munkatársunktól, illusztráció: Shutterstock

Az előző évekhez hasonlóan az idén is több személyi sérüléses közlekedési balesetet okoztak, illetve szenvedtek el a motorkerékpárosok, illetve segédmotoros kerékpárosok. A megyei rendőr-főkapitányság a balesetek megelőzése érdekében azt tanácsolja, hogy a motorosok különösen fokozott óvatossággal közlekedjenek, és soha ne feledjék, hogy a közúti közlekedés védtelen résztvevői közé tartoznak.

Általánosságban elmondható, hogy a motorosokat érintő balesetek jellemző okai között is vezető helyen áll a sebességnek az út-, időjárási-, látási-, és forgalmi viszonyokhoz képest nem megfelelő megválasztása, vagyis a relatív gyorshajtás. Emiatt hozzák gyakran saját magukat és a közlekedés más résztvevőit veszélyes szituációkba. Lényeges, hogy előzéskor mindig a kellő sebességet válasszák, és közben mindig megfelelő oldaltávolságot tartsanak, hogy az előzendő jármű vezetője – egy esetleges kanyarodás esetén a visszapillantó tükrében – időben észrevehesse az előzési szándékot. Be nem látható kanyarban nem szabad előzni, mert az előzéshez szükséges dinamikus gyorsulás során szinte lehetetlen korrigálni. Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben kikerülési manővert is végre kell hajtani. A helyes követési távolság megválasztása is fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalra kell koncentrálni.

A közlekedésben való részvétel alapfeltétele a műszakilag kifogástalan állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra. Nem szabad elfelejteni, hogy a motorozókat nem védik az autókban jellemző passzív biztonsági eszközök, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak jobban ki van téve. Ezért motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést kell viselni. Az élénk színű bukósisak, motoros ruha és csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkentheti.

Ezek is érdekelhetik