vádemelés

2018.08.20. 11:30

A vétlen sofőr vesztette életét

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 49 éves szigetszentmiklósi férfi ellen a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Ihárosi Ibolya

Fotós: Shutterstock illusztráció

A vádlott 1988. óta rendelkezik vezetői engedéllyel többféle járműkategóriára. A férfi 2018. január 29-én délután 4 óra körül az M9-es autóúton jó látási viszonyok között, kétirányú, osztatlan forgalmi rendű, száraz aszfaltburkolatú úttesten Szekszárd irányából Kalocsa felé vezette a tulajdonában lévő személygépkocsiból és a hozzákapcsolt nyitott pótkocsiból álló járműszerelvényt.

Az autóúton haladva a vádlott a KRESZ-szabályait megszegve az úttest felezővonalát körülbelül egy méter távolságban átlépte, emiatt az autója bal elejével nekiütközött a vele szemben Baja felől Szekszárd irányába szabályosan haladó személygépkocsi bal elejének. Az autót egy 62 éves férfi vezette. Az ütközést követően a járműszerelvény a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávot szegélyező szalagkorlátnak ütközve, míg a sértett autója a hátuljával a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sáv menti szalagkorlátnak csapódva állt meg.

A vádlott a járműszerelvényre megengedett 70 km/óra sebességet körülbelül 18-22 km/órával túllépte, de a baleset akkor is bekövetkezett volna, ha a megengedett sebességgel vezet. A sértettnek nem volt lehetősége a baleset elkerülésére.

A balesetben a szabályosan haladó autó biztonsági övet használó vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt, életét az azonnali, szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg. A sértett jobb első ülésen utazó, a biztonsági övet szintén használó felesége súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A baleset és annak halálos következménye, valamint a bekövetkezett sérülések között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg, olvasható a vádiratban. A vádlott vezetői engedélyének ideiglenes visszavonása megtörtént.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben az ügyészség fogházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását, valamint azt szorgalmazza, hogy a Szekszárdi Járásbíróság határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában