vádirat

2019.01.26. 07:00

Emberekre támadtak az ebek, vádat emeltek a gazdájuk ellen

Gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat egy 62 éves szekszárdi férfi ellen a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

A vádlottnak a város szélén van egy kerítéssel körbekerített ingatlana. A kerítés beton oszlopokból és köztük hegesztett síkhálóból áll, de egy részen drótfonatos. 2015. év végén került hozzá két óriás schnauzer jellegű kutya, melyeket a fenti területen tartott oly módon, hogy azok nem voltak megkötve, a telken szabadon mozoghattak. A férfi nem gondoskodott arról, hogy a kutyák chipet kapjanak, és nem oltatta be őket veszettség ellen. A két nagy testű kutya idegeneket észlelve azonban agresszívan reagáltak, a kerítés mellett folyamatosan ugattak, vicsorogtak, „támadtak”, köznapi értelemben veszélyesek voltak.

A kutyák már 2017. április 24. előtt legalább kétszer kiszöktek az udvarból, mert a drótfonatos kerítésszakasz már nem volt alkalmas ennek megakadályozására. Egy idős nő 2017. április 24-én reggel 8 óra körül ment a szóban forgó utcában lévő kertjükbe. Ennek során összetalálkozott a két kutyával, amelyek a drótfonatos kerítést lenyomva szabadultak ki, és amint meglátták az idős nőt azonnal támadólag felé futottak. A sértett megpróbált hátrálni, de a két nagytestű kutya ráugrott, amitől hanyatt esett. A földre került sértettet a rendkívül agresszív kutyák testszerte harapták, marták, a szemüvege is összetört.

A támadás hosszú perekig tartott, mire a kiabálást meghallva az asszony segítségére sietett egy közelben tartózkodó férfi, vasvillával a kezében. A kutyák őt is megtámadták, és legalább három helyen megharapták a karján és a lábán. A férfi közben jelzett egy arra érkező terepjáró vezetőjének, akit – amint kiszállt az autóból – a kutyák szintén megtámadtak, és aki ezt követően egy közeli építkezésen dolgozóktól kért további segítséget. A kutyákat csak a fahusánggal és ásóval a helyszínre visszaérkező férfiak tudták elzavarni.

Az idős nő, akinek a ruháit a két kutya szinte teljesen letépte, rövid időre az eszméletét is elveszítette. Számos sérülése között a combjain és lábszárán lévők 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülések voltak, de akár súlyosabban is megsérülhetett volna.

A vádlott a támadást követő rendőri intézkedés után sem sem gondoskodott a kerítésszakasz javításáról vagy megerősítéséről, ezért a kutyák két nap múlva ismét kiszöktek. Ezután a hatósági állatorvos az ebek megfigyelési zárlatát rendelte el, majd a megyei kormányhivatal bonyhádi járási hivatala határozatban a kutyákat jogi értelemben is veszélyesnek minősítette, végül az életük kioltását rendelte el. A büntetlen előéletű vádlottal szemben az ügyészség pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, egyben indítvány tett a sértett kártérítési igényének érdemi elbírálására.

Borítóképünkön: A nő segítségére siető férfi (balról) is megsérült. Az eset után készült fotónkon a történtek helyszínét mutatták meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában