ítélet

2019.01.19. 20:00

Hiszékeny embereket csapott be a vádlott

Három rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és ugyancsak üzletszerűen elkövetett lopás bűntette, vagyis összesen négy bűncselekmény miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség egy tolnai férfi ellen.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

A 46 éves vádlott 2016-os és 2017-es év eleje közti időben szorult anyagi helyzete miatt négy régi jó ismerősét tévedésbe ejtette, majd tartotta, amellyel százezres, illetve milliós károkat okozott nekik. A jóhiszemű, jó szándékú sértettek segíteni kívántak a vádlottnak, ezért hittek folyamatos ígérgetéseinek, azonban neki eleve nem állt szándékában visszafizetni a kölcsönöket, amelyre egyébiránt anyagi lehetősége sem volt.

A férfi 2016 júliusában a 32 éves szekszárdi sértettől készpénzt kért kölcsön, a nő azonban ehelyett egy aranygyűrűt ajánlott fel azzal, hogy zálogba adhatja, és az érte kapott összeget felhasználhatja. A sértett a lakásán adta át a férfinak a háromszázezer forint értékű gyűrűt, majd amikor átment egy másik helyiségbe, a vádlott ezt kihasználva további négy, összesen háromszáztízezer forint értékű aranygyűrűt lopott el, majd adott zálogba. Később mindezt elmondta a sértettnek és ígéretet tett arra, hogy az ékszereket kiváltja és visszaadja, de csak hitegette a sértettet, aminek az lett a vége, hogy a gyűrűket beolvasztották.

Szeptemberben várdombi otthonában kereste fel egyik régi ismerősét, a 47 éves sértettet, valamint annak 43 éves feleségét. Azt mesélte nekik, hogy Budapesten szeretne vállalkozást indítani, amelyhez anyagi segítségre lenne szüksége. Az ismerős házaspár a mondott célra százötvenezer forintot adott a vádlottnak, aki ezt követően heti rendszerességgel kért kölcsön további ötven-százezer forintot, biztosítva a sértetteket afelől, hogy a pénzt mindenképpen visszafizeti.

Októberben nagy nyereményt ígérő szerencsejáték-fogadásra kért kölcsön újabb összegeket. A kölcsönöket a sértett úgy tudta előteremteni, hogy mindkét gépkocsiját eladta, illetve a készpénzen túlmenően két mobiltelefont, egy aranynyakláncot és egy autós hűtőtáskát is átadott a vádlottnak, hogy azokat értékesítve készpénzre tehessen szert. A sértetteket összességében mintegy négymillió forint kár érte. A vádlott ugyanabban az évben egy másik szekszárdi nőismerősétől ugyancsak kisebb-nagyobb összegeket kért kölcsön, de egy fillért sem sem fizetett vissza neki. Arra is megkérte a nőt 2017 januárjában, hogy a saját nevére vásároljon egy nagy értékű mobiltelefont, amelyet majd ő elad és a vételárából visszafizeti az addigra már kétszázezer forintot kitevő tartozását.

A vádlott ezután egy hónap leforgása alatt további két mobiltelefon megszerzésére vette rá hasonló ígérettel a sértettet. A készülékek a férfihoz kerültek, de mivel azok után semmit sem fizetett, a telefonszolgáltató a kezdő részlet befizetése nélkül megszerzett, vagyis nyilván előfizetési akcióhoz kapcsolódó telefonok után a sértettől mintegy egymillió forintot követel. A vádlott ennek a nőnek összesen másfél millió forintnyi kárt okozott. A büntetlen előéletű vádlottal szemben az ügyészség halmazati büntetésként, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza, természetesen a sértetteket ért kár megtérítése mellett, tájékoztatta lapunkat dr. Páli Péter, a Tolna Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában