közlekedésbiztonság

2019.07.12. 08:39

Hasznos tanácsokat adnak a nyári betakarítási időszakra

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) mind a mezőgazdasági munkagépek vezetőinek, mind a közlekedés többi résztvevőjének számos hasznos tanáccsal szolgál a nyári betakarítási munkák idején.

TEOL

Fotós: Illusztráció / Shutterstock

A tavaszi, nyári és őszi mezőgazdasági munkák idején a nap szinte minden időszakában találkozhatunk a közutakon munkába vagy onnan hazafelé tartó mezőgazdasági járművekkel. A nyári betakarítási időszak jelenleg is tart, a mezőgazdasági járműveket vezetők a munkájukat a mezőgazdasági területeken végzik, de útjuk során a közutakat is igénybe veszik. Gyorsforgalmú utakon ideális esetben nem találkozunk ezekkel a különleges, speciális felépítményű járművekkel, járműszerelvényekkel, azonban a vidéki, különösen a kisebb falvak közötti alsóbbrendű utakon előfordulásuk gyakori.

A mezőgazdasági munkagépek vezetőjének óriási felelőssége van, hiszen járművével gyakran a teljes úttestet elfoglalja a közlekedése során. A szemből érkező vagy őt előző járművekkel való találkozáskor elsősorban a mezőgazdasági munkagép vezetőjének kell mindent megtennie a saját és a mások biztonsága érdekében.

Fontos, hogy a mezőgazdasági munkagépek, lassú járművek vezetői csak az alábbi szabályok betartása esetén vehetnek részt a közúti közlekedésben:

 • Akkor hajthatnak fel a közútra, ha azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha a jelzőtábla tiltja ugyan, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg.
 • Érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és a világító-, a fék-, valamint a jelzőberendezései megfelelően működnek.
 • A zöld ,,M” betűjelű forgalmi rendszám használatára vonatkozó speciális szabályokat a jármű vezetője betartja. Ha a sofőr az előírásokat nem tartja be, úgy az intézkedő rendőr a rendszámot a vonatkozó jogszabály alapján köteles elvenni.
 • Leszerelt vágóasztallal közlekedik.
 • A túlméretes jármű, az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik.
 • A fenti járművek vezetői vagy segítői a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt, valamint az úttestre általuk felhordott szennyeződéseket letakarítják.
 • A szállított terményt letakarják.
 • A közúton közlekedő többi sofőrt kérjük, hogy ezeket a járműveket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, felkészülve az átlagtól eltérő közlekedési manőverekre! A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel még jó látási körülmények között is.
 • A rendőrhatóság jogkörében eljárva, jogalkalmazóként a közlekedésben résztvevők testi épsége, vagyonbiztonsága érdekében köteles eljárni, illetve intézkedni. A fenti-, valamint a rendeletekben előírt egyéb szabályok folyamatos betartása a közlekedők és a betakarításban dolgozó gazdasági társaságok, magánszemélyek közös érdeke – tájékoztat a TMRFK.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában