bírósági ítélet

2020.01.18. 20:00

Részben enyhítették a gondatlanul gázoló buszsofőr büntetését

Az első fokon kiszabott, fogházban végrehajtandó szabadságvesztés-büntetést a másodfokú bíróság enyhítette úgy, hogy annak végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette.

Ihárosi Ibolya

Forrás: MW-archívum

Fotó:

Megváltoztatta a Szekszárdi Törvényszék a Dombóvári Járásbíróság elsőfokú ítéletét, részben enyhítve a büntetésen. Egy év 10 hónap fogházbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közúti járművek vezetésétől azt az autóbuszsofőrt, aki két éve halálra gázolt Dombóváron egy buszmegállóban várakozó idős asszonyt. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Első fokon a járásbíróság a bűncselekmény elkövetését tagadó vádlottat halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, és 1 év 10 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, valamint három évre eltiltotta a járművezetéstől. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett felmentés, vagy a büntetés enyhítése érdekében. Az ítélet jogerős.

A törvényszék ismételten szakértői bizonyítást rendelt el, és arra a megállapításra jutott, hogy az elsőfokú bíróság a történeti tényállást alaposan felderítette, a beszerzett bizonyítékok megfelelő értékelésével megalapozottan következtetett a vezetéstechnikai hibát elkövető vádlott bűnösségre. Megfelelő indokkal utasította el a vádlott védekezését. Ugyanakkor a járásbíróság nem kellő nyomtatékkal vette figyelembe az enyhítő körülményeket, mint például a vádlott kifogástalan közlekedési előéletét és azt, hogy enyhébb KRESZ-szabálysértést követett el.

Mindezek miatt a kiszabott végrehajtható fogházbüntetést eltúlzottnak értékelte a Szekszárdi Törvényszék. Álláspontjuk szerint a végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés mind az egyéni, mind pedig az általános megelőzést is megfelelően szolgálja, ezért az elsőfokú ítélet vonatkozó rendelkezését enyhítette, egyebekben a határozatot helybenhagyta, tájékoztatott dr. Bajusz János sajtótitkár.

Halálos baleset a buszpályaudvaron

A vádlott 2017. szeptember 28-án reggel egy autóbusz-öbölben várakozott az általa vezetett busszal. Amikor látta, hogy kollégája egy másik járművel megérkezett az autóbusz-pályaudvarra, egy hellyel előrébb akart állni, hogy a bevált gyakorlat szerint helyet adjon a kollégája vezette busznak.

A férfi az autóbusz ajtófékét kikapcsolta, és a nyitott ajtóval gázt adva elindult. Emiatt az autóbusz hirtelen felgyorsult és az autóbusz­öböl vonalvezetésétől eltérve, a magasított útpadkán keresztül felhajtott a gyalogos járdára, ahol fellökte és maga alá gyűrte az ott álló áldozatot, aki egy menetrend szerinti járatra várakozott.

A szakértői megállapítás szerint a baleset áldozata az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, életét az azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg. A büntetlen előéletű és sokféle jármű-kategóriára érvényes vezetői jogosítvánnyal rendelkező vádlott a bíróság megállapítása szerint már az elindulás előtt láthatta a sértettet.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában