interjú

2020.04.09. 17:30

Célszerűbb megelőzni a bűncselekményeket

A család, a hivatás, a sport és a zene tölti ki az életét. Kitüntetése, munkájának elismerése adott alkalmat arra, hogy Huszti Gábor rendőr őrnaggyal beszélgessünk.

Ihárosi Ibolya

– Választotta a területet, vagy csak így alakult?

– Választottam, hiszen pályázat alapján nyertem el a beosztást. Huszonhárom éve vagyok rendőr, ebből két éve bűnmegelőzési alosztályvezető. Egyenruhás járőrként kezdtem, majd voltam bűnügyi vizsgáló, végül nyomozó. Saját szakmai fejlődésem úgy hozta, hogy kialakult bennem a meg­győződés, hogy jobb megelőzni a bűncselekményeket, mint nagy anyagi ráfordítással felderíteni. Azt hiszem elég civil látásmóddal rendelkezem, bár természetesen már szocializálódtam a rendőrségi szervezeti rendszerbe, talán már nem is tudnék nélküle élni. A lehetőségek úgy adták, hogy először kommunikációval foglalkozhattam, több mint négy évig voltam a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, ez szép pályarésze volt az életemnek és nagy kihívást jelentett, de az igazi vágyam az volt, hogy bűnmegelőzéssel foglalkozzam.

– Melyek voltak az utóbbi időszak legfontosabb programjai, akciói?

– Három témáról szeretnék beszélni. Az egyik, hogy igénybe vettük az internetes közösségi oldalakat a bűnmegelőzési információk célba juttatása érdekében. A megyei bűnmegelőzési munkának másik nagyon fontos része a megyei bűnmegelőzési tanács működése, a megyei önkormányzattal együttműködésben, amelynek szakmai alapjait alosztályunk fektette le. A harmadik pedig az elmúlt évben lebonyolított Útjelző – Reflektorfényben az ifjúságvédelem projektünk volt. A program legfontosabb újítása az volt, hogy a különféle színpadi, művészeti elemek mellett bevontuk az interneten nagy népszerűségnek örvendő videósokat, az úgynevezett influenszereket, ami nagyon hatékonnyá tette programunkat. E téren Tolna megye úttörő szerepet játszott.

– Miért nehéz feladat a bűnmegelőzés?

– Az a nehéz, hogy elérjük az embereket, üzeneteinkkel meghaladjuk az ingerküszöbüket. Valamennyi korosztály esetében nagy feladat, hogy hatékonyan jussunk el hozzájuk. Az információözön az embereket érzéketlenné tette, még az olyan fontos információkkal kapcsolatosan is, amelyek az ő érdeküket szolgálják. Voltak sértettek, akik a bűncselekmény bekövetkezte előtt sokszor hallották, mit kellene tenni, hogy ne váljanak áldozattá, de nem vették komolyan a figyelmeztetést. A fiatalokhoz pedig hiteles csatornán kell eljutni.

– Mit csinál a szabadidejében?

– Az első és legfontosabb a családom, Zombán élünk egy családi házban. Ez nagy mértékben meghatározza a szabadidőmet. Négy éve aktívan sportolok, az elmúlt időben egy privát akció keretében sikerült lefutnom a maratoni távot. Fiatal korom óta hozzám tartozik a zenélés, egy zenekarban gitározom, ami szintén fontos része az életemnek.

Petőfi emlékplakettel tüntették ki

Huszti Gábor rendőr őrnagynak, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Alosztály vezetőjének Petőfi emlékplakettet adományozott és pénzjutalomban részesítette dr. Balogh János rendőr altábornagy, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából. Az indokolás szerint a rendőrség bűnmegelőzési, illetve gyermek- és ifjúságvédelmi területén kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységéért részesült az elismerésben. A Petőfi emlékplakett bronz antik érem, díszdobozban. Előlapján Petőfi Sándor arcképe látható dombornyomással. Hátlapján az adott év, az első alkalommal kiadotton a „2008. március 15” felirat van belevésve. Huszti Gábor 1975-ben született Szekszárdon, felesége a rendőrségen dolgozik civil alkalmazottként, három gyermekük van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában