vádemelés

2020.07.14. 14:00

Áttért a bal oldalra, összeütközött egy autóval

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy 50 éves nő ellen, aki 1988 óta rendelkezik vezetői engedéllyel több járműkategóriára.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

A vádlott tavaly november 28-án este fél nyolc körül éjszakai, borult égboltú látási viszonyok között, nedves aszfaltburkolatú, kétirányú osztatlan rendű úttesten, a 6407-es mellékúton Iregszemcse irányából Nagykónyi felé vezette autóját. Mellette ült 12 éves gyermeke. A biztonsági övet mindketten használták. A vádlott egy bukkanó, enyhén jobbra ívelő kanyarban autójával áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol frontálisan, 85–95 százalékos átfedéssel, nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő autónak.

A szembe jövő autó vezetője, egy nő, aki szintén használta a biztonsági övet, súlyos sérüléseket szenvedett. A vádlott és gyermeke nem sérültek meg. A járművek ütközést megelőző és ütközési sebessége egyaránt 58-62 kilométer/óra lehetett.

A vádlott akkor kerülhette volna el a balesetet, ha a szemből érkező autó észlelésekor felismerte volna annak valós helyzetét, és azonnal visszatér saját sávjába.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint az úttesten az előzés és a kikerülés esetét kivéve a menetirány szerinti jobb oldalon, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell vezetni. A büntetlen előéletű vádlottal szemben az ügyészség tárgyalás mellőzésével, pénzbüntetés kiszabását és a közúti járművek vezetésétől határozott időre eltiltását szorgalmazza a Tamási Járásbíróságnál.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában