halált okozó gondatlanság

2020.09.16. 16:59

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték a vádlottat

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Ítélet született a szerdai előkészítő ülésen egy halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított büntetőügyben a Tamási Járásbíróságon. A vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyalás jogáról. A bíróság a férfit egy év fogházbüntetésre ítélte, végrehajtásában két év hat hónapra felfüggesztve és előzetes mentesítésben részesítette a büntetett előélet hátrányos következményei alól. A bírói indokolás szerint az enyhítő körülmények túlsúlyban voltak az ügyben, a büntetlen előéletű vádlott megbánta gondatlanságát, segített például az elhunyt családjának a temetés költségeiben, tájékoztatta lapunkat dr. Bajusz János, a Szekszárdi Törvényszék sajtótitkára.

A külföldi állampolgárságú férfi egy gabonafélék, hüvelyes növények és olajos magok termesztésével foglalkozó, Tamási telephelyű gazdasági társaság ügyvezetője. A sértett rakodógép-kezelő munkakörben dolgozott a vádlott vezette kft. alkalmazásában.

A vádlott 2018. április 9-én a 7 órai munkakezdéskor meghatározta a napi feladatokat. Utasítása szerint a munkavállalóknak egy hullámpala héjazatú, – magastető-szerkezetének gerincvonala fölé nyúló – acél tartószerkezetű magtisztító gépház megkezdett bontását kellett folytatniuk. A munkavégzéshez azonban nem készült a bontás technológiáját, sorrendjét, a szükséges eszközöket és az alkalmazandó segédszerkezetet tartalmazó terv. A munkavállalók saját elképzelésük alapján végezték a munkát, amelynek irányítására nem jelöltek ki senkit.

A vádlott aznap többször megjelent ugyan a telephelyen, de nem volt jelen folyamatosan. A sértett az általa végzett munkát csak úgy tudta kivitelezni, hogy rá kellett lépnie a hullámpalára, holott nem helyeztek ki teher elosztást biztosító padozatot, az ehhez szükséges faanyag a telepen nem is állt rendelkezésre. A munkavállalókon nem volt fejvédő sisak, és leesés elleni hevedert sem viseltek. A telephelyen volt ugyan sisak, de annak viselésére senki sem hívta fel a figyelmüket.

Fél tizenkettő körül beszakadt a a hullámpala-héjazat, a sértett 6,5 méter magasságból a magtisztító épület betonpadlójára zuhant. A mentők életveszélyes sérüléssel szállították kórházba, ahol április 14-én elhunyt. A baleset okozta fejsérülések súlyosságát esetleg csökkenthette volna a sisak viselése, de a sérülések jellege, természete miatt a sértett életben maradása biztonsággal nem lett volna várható. Mivel a vádlott nem gondoskodott a bontást végzők leesés elleni védelméről és más védőeszközök használatáról, megszegte az ezekre vonatkozó jogszabályokat, és ez ok-okozati összefüggésben áll a sértett balesetével, áll a vádiratban. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kezdeményezte.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában