Tamási Járásbíróság

2020.09.22. 15:00

Ittasan okozott halálos baleset ügyében született ítélet

TEOL

Forrás: Shutterstock

A Tamási Járásbíróság a szeptember 21-én megtartott tárgyaláson halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében mondta ki bűnösnek azt a férfit, aki 2018. december 6. napján 22 óra után a 65-ös számú főúton Iregszemcse irányából Siófok felé közlekedett, amikor – az előtte, vele azonos irányban haladó személygépkocsi előzését követően – a menetiránya szerinti jobba ívelő útkanyarulatban ittas állapota miatt elveszítette a jármű feletti uralmát, melynek következtében letért az úttestről és a bokros-fás területre sodródott, ahol a tengelye körül megpördülve a bal oldalával egy fának csapódott.

A baleset következtében a személygépkocsi jobb első – biztonsági övet használó – utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A jármű jobb hátsó – biztonsági övet nem használó – utasa 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, míg a vádlott 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. Az elsőfokú bíróság a vádlottat három év börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, három év közügyektől eltiltásra és öt év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte a felmerült bűnügyi költség megtérítésére.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhtő körülményként vette figyelembe a vádlott fiatal életkorát, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, a sértett megbocsátását, valamint az időmúlást. Ugyanakkor a bíróság súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, továbbá, hogy korábban már három esetben is sor került a felelősségre vonására közlekedési szabálysértés elkövetése miatt. További súlyosító körülményként vette figyelembe a járásbíróság, hogy a vádlott soha nem rendelkezett vezetői engedéllyel, valamint, hogy a halálos eredményen túl a jármű hátsó ülésén utazó sértett súlyos sérüléseket szenvedett.

Az ítélet nem jogerős, a fellebbezésre jogosultak három munkanap határidőt tartottak fenn a nyilatkozattételre – tájékoztatta portálunkat dr. Kiss Annamária, a Szekszárdi Törvényszék sajtótitkára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában