rengeteg dohány dunaföldváron

2020.11.05. 15:13

Letartóztatták a cigarettacsempész-hálózat egyik tagját

A Tolna Megyei Főügyészség indítványára a Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája csütörtökön egy hónapra elrendelte annak a minősített orgazdasággal gyanúsított dunaújvárosi férfinak a letartóztatását, aki ukrán állampolgárságú társaival nagy mennyiségű illegális cigaretta értékesítésében vett részt.

TEOL

Dohány fekete kereskedelem illusztrációs fotó

Forrás: MW

Fotó: Löffler Péter

A nyomozás eddigi adatai szerint a három ukrán állampolgár férfi 2019. évtől kezdve dohánytermékek illegális kereskedelmével foglalkozik. A zárjegy nélküli – feltehetően belorusz és svájci eredetű – cigarettát egy dunaföldvári raktárban tárolták, ahová idén augusztusban és októberben is érkezett külföldről „áru”. Az elkövetők a bedepózott, értékesítésre váró termékeket ezután innen szállították, illetve szállíttatták el.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának munkatársai szervezett akció keretében több helyszínen, félmilliárd forintot meghaladó értékben foglaltak le különböző márkájú cigarettát. Az ukrán elkövetők magyarországi tartózkodási helyén ezen kívül mintegy 350 millió forintnyi készpénzt is találtak a nyomozók.

A megalapozott gyanú szerint a 70 éves magyar állampolgár férfi „biztonsági őri” feladatokat látott el a raktárnál, valamint maga is részt vett a dohánytermékek le- és felrakodásában. A nyomozó hatóság a férfit különösen jelentős értékre, jövedéki adózás alól elvont termékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként, amely bűncselekmény 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az elkövetők felkutatása jelenleg is nagy erőkkel folyik. A főügyészség álláspontja szerint a bűncselekmény jelentős tárgyi súlyára, valamint arra, hogy az ukrán társai jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak, a gyanúsított esetében fokozottan fennáll a bűnismétlés veszélye, továbbá az, hogy szabadlábon hagyása esetén veszélyeztetné a bizonyítást.

A Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája minden tekintetben osztva az ügyészi indítványban foglaltakat egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását – tájékoztatta portálunkat Himmelné dr. Ökrös Mária Magdolna megbízott megyei főügyész.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában