minősített eset

2020.12.22. 11:30

Letartóztatásban várja a nyomozást a lengyel embercsempész

A Szekszárdi Járási Ügyészség indítványára a Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn egy hónapra elrendelte annak a lengyel férfinek a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint tizennégy, magát szír állampolgárnak valló személyt csempészett a járművében múlt pénteken az M9-es autóút Tolna megyei szakaszán.

TEOL

A nyomozás eddigi adatai szerint a magyar nyelvet nem értő, lengyel lakcímmel rendelkező gyanúsított az általa vezetett, korábban Lengyelországban bérelt személygépkocsival december 18-án, az esti órákban az M9-es autóút Tolna megyei szakaszán, Bogyiszló térségében közlekedett, amikor ellenőrzés alá vonták.

A személygépkocsiban tizennégy, úti okmánnyal nem rendelkező, magát szír állampolgárnak valló személy – tizenegy férfi és három nő – utazott, akik korábban embercsempészek segítségével jutottak el Szíriából Törökország, Görögország, Albánia és Macedónia érintésével Szerbiába.

A zombori menekülttáborból – szintén embercsempész közreműködésével – a határt jogellenesen átlépve jöttek Magyarországra, ahonnan Ausztriába kívántak hasonló módon eljutni. A magyarországi találkozási helyre GPS koordináták alapján érkeztek, ahol beszálltak az értük érkező gépkocsiba. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított a szír állampolgárokat az Ausztriába való jogellenes átjutásuk érdekében szállította Magyarország területén.

A járási ügyészség álláspontja szerint a minősített embercsempészéssel gyanúsított férfi esetében fokozottan fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá az, hogy szabadlábon hagyása esetén veszélyeztetné a bizonyítást. A Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája – minden tekintetben osztva az ügyészi indítványban foglaltakat – 2021. január 21. napjáig jogerősen elrendelte a gyanúsított letartóztatását – áll a Tolna Megyei Főügyészség közleményében.

Borítóképünk: az M9-es autóúton vonták ellenőrzés alá a rendőrök a lengyel férfit és utasait

Ezek is érdekelhetik