kiutasították az országból

2020.12.02. 12:30

Napokon belül elítélték a bolgár embercsempészt

Ihárosi Ibolya

Bíróság elé állította a Szekszárdi Járási Ügyészség múlt pénteken azt az ötvenhét éves bolgár állampolgárságú férfit, akit minősített embercsempészés bűntette miatt két nappal korábban vettek őrizetbe a Tolna Megyei Rend­őr-főkapitányság munkatársai.

A Szekszárdi Járásbíróság a gyorsított eljárás során minden tekintetben osztotta az ügyészség álláspontját, így több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében állapította meg a vádlott bűnösségét. A bíróság a vádlottat három év börtönbüntetésre ítélte és négy évre kiutasította Magyarország területéről, valamint elkobozta a személygépkocsit.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Mivel az ítélet nem emelkedett jogerőre, az ügyész indítványozta, hogy a bíróság a vádlott szökésének és elrejtőzésének veszélye miatt a másodfokú eljárás befejezéséig rendelje el a vádlott letartóztatását. A bíróság helyt adott az indítványnak, így a férfi letartóztatásban várja a törvényszék döntését.

A bolgár férfi november 25-én egy mikrobusszal tíz, magát szír állampolgárnak valló utast – köztük egy tizenkét és egy tizenhárom éves gyereket – szállított az M9-es autóúton Szekszárd irányába, amikor a bogyiszlói lehajtójánál ellenőrzés alá vonták őket. A férfiak az utastérben, a két gyermek pedig a csomagtérben tartózkodott.

Mint kiderült, korábban embercsempészek segítségével jutottak el Szíriából Törökország, Görögország, Macedónia, Albánia és Koszovó érintésével Szerbiába. A zombori menekülttáborban eltöltött időt követően, szintén embercsempész közreműködésével, a határt jogellenesen átlépve érkeztek Magyarországra, ahonnan Ausztrián keresztül Hollandiába akartak eljutni.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói két nap alatt elvégezték a szükséges nyomozási cselekményeket, majd a Szekszárdi Járási Ügyészség még az iratok megérkezésének napján bíróság elé állította a vádlottat, tájékoztatta lapunkat dr. Páli Péter József, a Tolna Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik