beszámoló

2021.04.30. 20:00

Több volt a bűncselekmény, de eredményesebb a nyomozás

Az elmúlt évi bűnügyi helyzetről kérdeztük dr. Marcsek Sándor ezredest, rendőrségi főtanácsost, a megyeszékhely kapitányságvezetőjét.

Ihárosi Ibolya

2020.01.09. Szekszárd dr Marcsek Sándor rendör ezredes az új szekszárdi rendőrkapitány Fotó: Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint dr. Marcsek Sándor elmondta, a Szekszárdi Rendőrkapitányság működési területén, 21 településen a regisztrált bűncselekmények száma a 2019-es 1399-ről 2020-ban 1486-ra, azaz 6,2 százalékkal emelkedett. A lakosság szubjektív közbiztonság­érzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények számában nagyobb, közel 8 százalékos emelkedést látunk, számuk 694-ról, 751-re nőtt.

A főbb jellemzők az alábbiak szerint alakultak: 2019-ben egy emberölés történt, az elmúlt évben nem fordult elő ilyen bűncselekmény. A testi sértések száma 82-ről 105-re, e kategórián belül a súlyos testi sértések száma 42-ről 48-ra emelkedett. A garázdaságok száma 61-ről 67-re nőtt 2020-ban. A kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények száma 6-ról 4-re csökkent az elmúlt évben. A 14, kiemelten kezelt bűncselekmény között szerepel és még mindig a leggyakoribb, a lopás. Ezek száma 424-ről 505-re nőtt. A lopáson belül a lakásbetörések száma markánsan, 65-ről 116-ra nőtt. A rongálások száma 89-ről 69-re mérséklődött. Rablás 2019-ben 1 volt, 2020-ban 5. A legszembetűnőbb bűnesetek a közterületen történnek, számuk 392-ről 451-re emelkedett. Az első benyomás alapján a 2020-as év nagyobb bűnesetszámot eredményezett, de ennek a hátterében több olyan felderített bűncselekmény-sorozat áll, amit ugyan 2019-ben követtek el, de a kiterjedt nyomozás miatt csak 2020-ban, az ügyészi vád­emelést követően került a statisztikai adatbázisba.

Például még 2019-ben indítottak nyomozást lopások, betöréses lopások, lakásbetörések miatt. A hat megyét érintő munka eredményeként 64 rendbeli lopás miatt emelt vádat az ügyészség az elkövetőkkel szemben. Tavaly Szekszárdon is feltűnt a Bika néven ismert új pszichoaktív szer. Ősszel a város közterületein bódult állapotban lévő fiatalok jelentek meg. A helyszíneket folyamatosan ellenőrzés alatt tartották, egyenruhás és polgári ruhás rendőrök járták a területet. A kapitány a sikerek közt említette meg, hogy néhány héten belül elfogták a terjesztőket és több fogyasztót.

– Jobb lett több bűncselekménytípus felderítési hatásfoka. Csak néhány példa: lopás esetében 45,7 százalékról, 51,5 százalékra, a lakásbetöréseknél 55,1 százalékról 62,4 százalékra javult. Rablás esetében nincs változás, az utóbbi két évben is valamennyi elkövetőt felderítettük, a rongálás felderítési eredményessége valamelyest romlott, az elmúlt évben 52,9 százalék volt. Egy-egy sorozat jellegű rongálás felderítése jelentős javulást eredményez, viszont az alkalomszerű elkövetés felderítési hatásfoka rosszabb. Egy-egy település közbiztonsági helyzetének a megítélésekor nem csak a statisztika számít.

Fontos számunkra az itt lakó emberek véleménye is. Azt tapasztaljuk, hogy a polgárok bizalommal fordulnak a rendőrséghez, ha jogsértést követnek ellenük. A rendőrségnek komoly segítséget jelent az is, ha valaki jogsértést lát, azonnal bejelentést tesz a 112-es segélyhívó számon. Természetesen a rendőrkapitányság munkatársai kiváló kapcsolatot tartanak fenn a települési önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, ami a rendőri eszközökkel megoldható problémák összegyűjtését és kezelését is jelenti. Én magam is minden egyeztetésen részt veszek, ami a helyi problémák megoldására, kezelésére irányul – hangsúlyozta dr. Marcsek Sándor.

Ha 2010-től nézzük a bűncselekmények alakulását, a markáns, csökkenő tendencia napjainkig megfigyelhető. Csak néhány példa: 2010-ben a regisztrált bűncselekmények száma 4083 volt, az elmúlt évben 1486. A közterületen elkövetett bűnesetek száma 2010-ben 764 volt, tavaly 451. A kiemelten kezelt bűncselekmények száma 2010-ben 1915 volt, az elmúlt évben 751. Ez a tendencia tehát nem csak kevesebb bűncselekményt, hanem kevesebb feljelentést, kevesebb sértettet is jelent.

Kérdésünkre, a bűncselekmények hosszabb távon látványos csökkenését a kapitányságvezető az alábbiakkal magyarázta. A bűnözés társadalmi jelenség, ezért a megelőzés csak a társadalom széles együttműködésével lehetséges. Ha egy településen jelentősen csökken a bűnesetek száma, az nem biztos, hogy csak a rendőrség érdeme. Ha viszont egy településen jelentősen megnő a bűncselekményszám, az nemcsak a rendőrség felelőssége. Az utóbbi esetnél valószínűleg az együttműködésben vannak problémák. Fontos, hogy mindenki a saját lehetőségeihez mérten vegyen részt a megelőzésben.

Ha valaki mindent megtesz a vagyontárgyai megőrzése érdekében, már tett valamit. Ha jogsértést tapasztal, és értesíti a rendőrséget, szintén tett a megelőzés érdekében. Jogtudományi alaptétel ugyanis, hogy a büntetés elkerülhetetlensége komoly visszatartó hatással van az elkövetőre. Az együttműködés az önkormányzatok, hatóságok, civil szervezetek között is rendkívül fontos. Építészeti megoldásokkal is el lehet érni prevenciós célokat, sőt jelentős szerepet tulajdonítunk a térfigyelő kamerarendszereknek.

A fent vázolt együttműködés, a rendőr-szakmai munka színvonalának folyamatos javulása, a rendőri jelenlét mindenképpen befolyásolja a bűnesetek számának folyamatos csökkenését. A rendőrség rendszeresen tart prevenciós előadásokat, tesz közzé hasznos információkat, ami szintén kedvező hatással van a jogsértések számának alakulására.

A vírushelyzet és a migráció pluszfeladatot ad

Az elmúlt évet szinte teljes egészében a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos feladatok jellemezték.

Ezenfelül az illegális migrációval kapcsolatos feladatok is rendszeressé váltak.

Az elmúlt év március 1-től a rendőrség általános szabálysértési hatósági jogkört kapott, ami többletfeladatként jelentkezett az igazgatásrendészeti szakterületen.

A koronavírus-világjárvány egy-egy bűncselekménytípusra gyakorolt hatása további elemzésekre adhat okot, bizonyos idő elteltével ezt célszerű elvégezni.

A bűncselekmények alakulását is hosszabb időszakok elteltével célszerű megvizsgálni.

A tolerancia hiánya, az ezzel összefüggő indulati bűncselekmények számának emelkedése mutathat kapcsolatot a járványhelyzettel.

A telekommunikációs eszközökkel elkövetett esetek is összefüggésben lehetnek a pandémiával, mondta el kérdésünkre a szekszárdi rendőrkapitány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában