Vádemelés

2021.06.26. 18:00

Elaludt a volánnál, súlyos sérülést okozott

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, amely szerint járművet az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 37 éves férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádirat szerint a férfi 2018. július 28-án éjjel, nem sokkal éjfél előtt, jó látási viszonyok között, száraz burkolatú úttesten, az M6-os autópálya külső forgalmi sávjában 130 km/óra sebességgel Paks irányából Szekszárd felé közlekedett saját autójával. Vezetés közben a vádlott néhány másodpercre elaludt, emiatt későn vette észre az előtte szintén a külső forgalmi sávban haladó túlméretes járműszerelvényt, amely figyelmeztető jelzéssel, villogó sárga lámpa használata mellett 80 km/óra sebességgel haladt.

A vádlott az ütközés elkerülése érdekében az autója kormányát hirtelen balra rántotta, emiatt áttért a belső forgalmi sávba, ahol az ellenkormányzást követően megcsúszott és bal elejével nekiütközött a menetirány szerinti bal oldali, a belső forgalmi sáv mellett húzódó szalagkorlátnak. Az ütközés következtében az autó bal első kereke kitörött, a jármű irányíthatatlanná vált, emiatt a járműszerelvény pótkocsija bal oldali helyzetjelzőtartó vaslemezének ütközött, majd a saját tengelye körül megpördült, és kivilágítatlan állapotban a két forgalmi sávot elválasztó terelővonalra sodródva állt meg.

A mögöttük haladó, néhány másodperc múlva érkező autó vezetője észlelte a vádlott kivilágítatlanul álló gépkocsiját, ezért az ütközés elkerülése érdekében a járművét hirtelen jobbra kormányozta. Ettől az megpördült és hátuljával a jobb oldali szalagkorlátnak csapódott, majd a leállósávban megállt. A következő, mögötte érkező autó azonban a vádlott kivilágítatlan autója hátuljának ütközött, amitől az ekkor szintén a leállósávra sodródott.

A vádlott autójának ütköző jármű külföldi állampolgárságú, biztonsági övet használó vezetője nyolc napon belül gyógyuló, míg a gyermekbiztonsági rendszerben rögzített, 10 éves hátsó utasa nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, amely szerint járművet az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van. Az ügyészség a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabását és a közúti járművezetéstől határozott időre eltiltását szorgalmazza a Paksi Járásbíróságnál.

Borítóképünk: Nagyon veszélyes álmosan volán mögé ülni, könnyen rossz vége lehet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában