lakossági tájékoztató

2021.07.16. 12:00

Mikor kell hívni és mikor jön magától a kéményseprő?

Sokak számára nem egyértelmű, hogy mikor jön magától a kéményseprő, mikor kell kihívni, mikor ingyenes és mikor kell fizetni.

TEOL

2020.01.27. Szekszárd Illusztráció kéményseprők. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

Mint azt hírportálunkon tegnap megírtuk, kéményseprő-szolgáltatást nyújtó csalók keresték fel a a dunaföldvári, bölcskei, madocsai vállalkozók és vállalkozások székhelyét, lakását. A cikkben azt írtuk, Tolna megyében a Caminus Kft.-nek van szolgáltatási engedélye, ezért ha más szolgáltató jelenik meg, fokozott óvatossággal járjanak el!

A megjelent információkat pontosítva, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője, dr. Ackermann Zsuzsanna tű. alezredes az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz.

„2016. július elsején indultak útjukra a katasztrófavédelem kéményseprői, hogy a lakosság szolgálatában eleget tegyenek a szervezetre szabott új közfeladatnak. Az indulás pillanatában az ország tizenöt megyéjének ezernyolcszázharmincöt településén lévő 1,8 millió kémény tartozott a katasztrófavédelem ellátási körébe. Ma már tizenhét megye 2682 településén és a fővárosban végzi a szervezet a lakossági ingatlanok kéményellenőrzési és tisztítási feladatait, ami összesen 3,4 millió égéstermék-elvezetőt jelent.

Fontos változás volt öt éve, hogy a lakosság számára ingyenessé vált a kéményseprői közszolgáltatás, a társasházban, egylakásos ingatlanban élőknek nem kell fizetniük azért, hogy kéményük ellenőrzése, tisztítása megtörténjen. A biztonságos működtetéshez a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések esetében évente, a gázüzemű és zárt rendszerű berendezések égéstermék-elvezetőinél pedig kétévente célszerű a katasztrófavédelem kéményseprőivel díjmentesen elvégeztetni a munkát.

Egy 2018-ban hatályba lépett jogszabály-módosítás következtében már csak a társasházakban és a gazdálkodó szervezetek ingatlanjaiban kötelező az égéstermék-elvezetők rendszeres átvizsgálása. A katasztrófavédelem országos szinten évente átlagosan egymillió társasházi ingatlanban végez sormunkát, ezek csaknem fele a fővárosban található. Az egylakásos ingatlanokba, családi házakhoz két és fél éve a tulajdonos kezdeményezésére, az általa kért időpontban érkezik a kéményseprő.

Sokak számára nem egyértelmű, hogy mikor jön magától a kéményseprő, mikor kell kihívni, mikor ingyenes és mikor kell fizetni. Attól függ, hogy merre lakunk és hogy magánszemély, vagy cég-e a kéménytulajdonos.

Családi házban lakom

Ha családi házban él és a házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (cég, egyéni vállalkozó) akkor a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. Nem érkezik magától a kéményseprő, időpontot kell egyeztetni. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre.

Családi házban lakom, ahová be van jegyezve egy cég

Ha családi házban él és a házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet (jogilag az egyéni vállalkozó is gazdálkodó szervezet), akkor a kéményseprést egy- vagy kétévente kötelező megrendelni. Ezt már viszont nem a katasztrófavédelem, hanem kéményseprőcégek végzik. Attól a cégtől rendelhetik meg, amelyik szimpatikus. A megrendelés kötelező gyakorisága attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, például fával, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente. A kéményseprésért ebben az esetben fizetni kell. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva az irányítószámot megadva azt is meg lehet tudni, hogy az adott területen milyen kéményseprőcégektől lehet megrendelni a kötelező ellenőrzést.

Figyeljünk mert akadnak csalók!

Vannak olyan csalók, akik a katasztrófavédelem alvállalkozóinak adják ki magukat és a gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve bírsággal fenyegetőzve ajánlják fel a kéményseprési szolgáltatásaikat. Ezeket nem kell beengedni! A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelik meg a kötelező kéményellenőrzést, amelyiktől szeretnék, ne dőljenek be az erőszakos csalóknak.

Társasházban lakom

Ha társasházban él és a lakásba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő magától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát.

Társasházi lakásba van bejegyezve cég

Ha társasházban él és a lakásba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész munka díját, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell kifizetni, például egy tízlakásos társasház esetén a munkadíj egy tizedét.

Ha valaki nem szereti az internetes ügyintézést, megteheti telefonon is: keresse a kéményseprők ügyfélszolgálatát a 1818-as telefonszámon. Ha kéményseprőt látunk, az szerencsét hoz, hiszen biztonságban tudhatjuk az otthonunkat és a családunkat. Éljünk az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével!” – olvasható a TMKI közleményében.

Borítóképünk: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában