Csalók

2021.10.14. 10:19

Csak megbízható forrásból vásároljunk tűzifát

TEOL

Manapság már egyre több internetes felületen vagy újságban kínálják a télire való tűzifát a kereskedők. Előfordulhat azonban, hogy a kedvezőnek tűnő hirdetések között néhány esetben csalók állnak a háttérben, akik a piaci ártól kedvezőbb feltételekkel kínálják a tüzelőnek valót – hívja fel a figyelmét közleményében a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

A megrendelt faanyag leszállításakor derül csak ki, hogy nem a korábban megbeszélt mennyiség, vagy minőség kerül a gyanútlan vevőhöz. A csalók jellemzően a megrendelt faanyag mennyiségének mérésekor csapják be gyanútlan áldozatukat, és amire a sértett rájön, hogy mi történt, addigra az elkövetők már messze járnak. Másik bevett trükk, hogy nem a megbeszélt minőségű fát szállítják le és ekkor is gyorsan tovább állnak.

A rendőrség arra kéri az állampolgárokat, hogy fogadják meg az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat:

 • Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljanak tüzelőt és a vásárlás részleteit mindig pontosan tisztázzák!
 • Lényeges, hogy a megrendelésben erdészeti vagy sima köbméter szerepel, hiszen egy erdészeti köbméter, valamint egy sima köbméter között jelentős különbség van, ugyanis: 1 erdészeti köbméter a tiszta fa mérőszáma, míg 1 normál köbméter pusztán 0,57 erdészeti köbméter
 • Tisztázzák azt is, hogy a megrendelt fát rönk vagy ömlesztett formában szállítják!
 • A megrendelés részleteit minden esetben előre egyeztessék!
 • Pontosítsák azt is, hogy a szállítás, valamint a rakodás költségét az ár tartalmazza-e, vagy azt külön kell megtéríteni!
 • A leszállított mennyiséget – amennyiben van rá lehetőség – mérjék le, arról kérjenek számlát!
 • Gyanús eredetű rakományt szállító teherautót, illetve hasonlóan viselkedő árusokat észlelve értesítsék a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot a 0674/501–106-os telefonszámon, vagy tegyenek bejelentést a 112-es központi segélyhívó telefonszámon.

  Borítóképünk illusztráció.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában